NAJJAČI ZEMLJOTRES U SRBIJI IKAD DESIO SE PRE TAČNO 101 GODINU! Tašmajdan je bukvalno prepolovio, a epicentar mu je bio u ovoj opštini!

Autor:

Vesti

14.02.2023

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je nekoliko potresa zabeleženo u Srbiji, ali srećom svi su bili niske amplitude.

NAJJAČI ZEMLJOTRES U SRBIJI IKAD DESIO SE PRE TAČNO 101 GODINU! Tašmajdan je bukvalno prepolovio, a epicentar mu je bio u ovoj opštini!

Foto: Shutterstock

Građani Srbije uznemireni su posle serije zemljotresa u Turskoj, ali i u susednim zemljama. Danas je nekoliko potresa zabeleženo u Srbiji, ali srećom svi su bili niske amplitude.

Iako seizmolozi i meteorolozi uveravaju da nema mestra strahu i da Srbiji ne prete ozbiljniji potresi, građani ipak strahuju od pomeranja tla.

Do 6 Rihtera

Meteorolog Ivan Ristić je detaljno objasnio da zemljotresi poput onih koji su se dogodili u Turskoj i Siriji teško mogu da zadese Srbiju, pre svega zbog mnogo jačeg trusnog područja. Te je dodao da se u našoj zemlji dešavaju zemljotresi jačine do 6 stepeni po Rihteru.

- Mi nismo toliko trusno područje. Za zadnjih 100 godina smo imali deset zemljotresa preko 5 po Rihteru, a to nije strašno - istakao je Ristić u emisiji "Global fokus", dodavši da se u Srbiji zemljotresi najčešće dešavaju u proleće ili jesen.

Meteorolog je naveo i da zemljotresi koji su se skoro desili kod Bora, a bili su jačine preko 2 po Rihteru, mogu da budu posledica miniranja tla, koja se tamo vrše, te da ljudska aktivnost može prouzrokovati takve zemljotrese.

- Zemljotres od 7,8 po Rihteru je baš jak zemljotres. Svi zemljotresi koji su preko 7,5 po Rihteru su katastrofalni. Simptomatično je to da se javljaju dva zaredom preko sedam i po, a to se retko dešava. A kada se desi tako nešto, imamo, 100, 200 naknadnih malih potresa. Sve građevine koje su uzdrmane, imaju veliku šansu da padnu same od sebe - kaže Ristić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zemljotres u Turskoj

 

Dodaje da je epicentar zemljotresa bio "plitko", oko 10 do 15 kilometara ispod zemlje, i da je to prouzrokovalo velika oštećenja. Da je kojim slučajem epicentar bio na većoj dubini, bila bi manja oštećenja na infrastrukturi.

- U celom svetu je došlo do porasta broja zemljotresa… Na svakih pet, šest dana pričamo o nekom zemljotresu. i to se dešavaju baš jaki zemljotresi. Baš nije šala - naveo je Ristić. Kaže da je teško očekivati da se zemljotresi ovakve jačine dogode kod nas.

- Kod nas idu do 6 po Rihteru, i ne očekuje se nešto preterano više od toga. To je isto jako, ali nije kao ovo što se desilo danas. Analizom podataka dobijate da se zemljotresi od 5 do 6 po Rihteru dešavaju uvek na proleće ili jesen. A manji zemljotresi se dešavaju svakodnevno - kazao je Ristić.

Uskoro mart, mesec sa jakim zemljotresima

Kaže da ulazimo u period kada je veća mogućnost za zemljotres, to je mart, i da po njegovim proračunima, tada se dešavaju najjači zemljotresi u Srbiji.

- Najači zemljotres koji je bio blizu Beograda se desio u Lazarevcu, 1922. godine, pre 101 godine, i bio je 24. marta. Baš tačno kada je počelo proleće. Taj zemljotres je bio toliko jak da je Tašmajdan pukao na pola. Dakle, iako je bio u Lazarevcu, jako se osetio i u Beogradu - otkrio je Ristić.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading