VRELINA U BEOGRADU: Pogledajte kako su pakleni letnji dani u prestonici izgledali pre više od 60 godina (VIDEO)

Autor:

Vesti

04.08.2022

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmski zapisi sačuvani su bez tona, a naknadno je umontirana odgovarajuća muzička podloga i izbor iz članaka iz dnevnih novina.

VRELINA U BEOGRADU: Pogledajte kako su pakleni letnji dani u prestonici izgledali pre više od 60 godina (VIDEO)

Foto: youtube.com/Igor Stegic

Ni ove godine nas nisu zaobišle visoke letnje temperature, ali paklene vrućine na beogradskom asfaltu nisu nikakva novost niti udarna vest. Tome svedoči i dokumentarni film iz 1961. nazvan "Vrelina u Beogradu".

Postupkom "kreativne upotrebe arhive", a istovremeno poštujući izvorni arhivski zapis, njegovu prvobitnu namenu i autorski postupak, ekipa "Trezora" sačinila je ovu dvanaestominutnu emisiju o vrelim danima u srpskoj (u to vreme jugoslovenskoj) prestonici, avgusta 1961. godine kada se temperatura danima kretala iznad 38 stepeni.

Filmski zapisi sačuvani su bez tona, a naknadno je umontirana odgovarajuća muzička podloga i izbor iz članaka iz dnevnih novina "Borbe" i "Politike" iz prve polovine avgusta 1961. godine, navode autori ovog video-materijala.

Kadrovi snimljeni 2, 10. i 11. avgusta 1961. prikazuju grad i njegove žitelje tokom nesnosnih vrućina, kupališta na levoj obali Save ispod Brankovog mosta, na Adi Ciganliji i na tek otvorenom bazenu Tašmajdan, zatim život lađara na beogradskim rekama, životinje u Zoološkom vrtu, gužve na stanicama gradskog prevoza, živost na autobuskoj stanici...

Kako su se Beograđani tada borili sa vrućinama i kako je to sve izgledalo, pogledajte u snimku ispod.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading