Istorija opominje: Partizan se često i nije najbolje provodio na Rajskom ostrvu!

Autor:

Sport

04.08.2022

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kvlaifikacije Lige Evrope za aktuelnog srpskog fudbalčskog vicešampiona startuju danas.

Istorija opominje: Partizan se često i nije najbolje provodio na Rajskom ostrvu!

Foto: Starsport

Grobari

Puleni trenera Ilije Stolice danas će u Larnaki odigrati premijerni ovosezonski Evro meč. Protivnik je ekipa AEK-a, a istovremeno to je i dobra prilika da se podsetimo dosadašnjih ostvarenja Partizana sa ekipama sa Rajskog ostrva.

Crno-beli su prve mečeve sa nekom od ekipa sa Kipra odigrali već sada davne 1963/64 sezone. U okviru tadašnjeg Kupa evropskih šampiona, Partizan je odmerio snage sa Anortozis Famagustom u prvoj rundi. Tadašnji jugoslovenski šampion je ostvario dve lake pobede rezultatima 3:0 i 3:1, a treba napomenuti da je legendarni Vladica Kovačević postigao tri od ukupno šest pogodaka Partizana.. U nastavku takmičenja crno-beli su eliminisali i Ženes Eš iz Luksemburga, da bi ih u četvrtfinalu zaustavio milanski Inter sa dve pobede (0:2, 1:2).

Foto: wikipedia.org

Vladica Kovačević

 

Gotovo pola veka čekalo se na novi susret kluba iz Humske sa ekipama sa Kipra. Tog leta 2009. godine Partizan je nakon ubedljivih trijumfa nad Rilom sa Velsa (8:0, 4:0), u 3. kvalifikacionom kolu Lige šampiona izašao na megdan APOEL-u. Kiprani, koji su u tom momentu predstavljali pravu evropsku senzaciju. Nakon poraza u Nikoziji rezultatom 2:0, Partizan je slavio na svom terenu rezultatom 1:0, ali to nije bilo dovoljno da bi se nastavio put kroz evropsku elitu.

 

 

Isto ostvarenje zabeleženo je i tri godine kasnije. Nakon trijumfa nad Valetom sa Malte, crno-bele je zaustavio AEL iz Limasola. Oba meča kiparska ekipa je rešila u svoju korist rezultatom 1:0.

Poslednji dueli aktuelnog srpskog vicešampiona i neke kiparske ekipe odigrani su u prethodnoj sezoni. Ovoga puta u okviru grupne faze Lige konferencija Partizan je slavio na Kipru protiv Anortozis Famaguste rezultatom 2:0, dok je beogradski meč okončan bez pobednika 1:1, ali je i to bilo dovoljno crno-belima da zauzmu drugu poziciju u "Grupi B" i obezbede nastavak takmičenja.

 

 

Tokom dosadašnje istorije Partizan je protiv kiparskih klubova odigrao ukupno osam mečeva. Ostvarena su četiri trijumfa, jedan susret je okončan bez pobednika, a Kiprani su slavili tri puta. Ukupan gol koeficijent je na strani crno-belih i iznosi 10:6

Partizan ima blagu prednost kada je istorija u pitanju, ali oprez mora postojati jer APOEL i AEL pozivaju na opreznost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading