(VIDEO) Gotov razgovor "u četiri oka" sa SANČEZOM! Veliko i istinsko prijateljstvo dve zemlje

Autor:

Vesti

29.07.2022

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pedra Sančeza, španskog premijera, na aerodromu je dočekao Siniša Mali.

(VIDEO) Gotov razgovor "u četiri oka" sa SANČEZOM! Veliko i istinsko prijateljstvo dve zemlje

Foto: youtube.com/Tanjug

Sančez priču počeo sa oduševljenjem košarkom, ističući da je veliki Jokićev fan.

- Ovo putovanje predstavlja jedno obećanje. Ova poseta u kojoj sam došao na Vučićev poziv, koji mi je uputio u februaru. Nažalost, krenuo je rat u Ukrajini. Želimo da ovaj rat u Evropi se zaustavi - naveo je Sančez.

Premijer Španije je istakao kako podržava Srbiju na putu EU integracija.

- Imaćete našu podršku da postenete punopravni član EU. Odnosi politički između Španije i Srbije su fantastični i ekonomski i trgovinski treba da dođu na taj nivo,ali i dalje da rastu, i to će i dalje biti u interesu kako Srbije, tako i Španije. Veliki broj kompanija će doći - naveo je premijer Španije, dodavši da Srbiju i Španiju vezuje i potreba da se poštuje teritorijalni integritet.

- Španija će uvek zagovarati rešavanje svih problema i bez svake sumnje treba da se poštuje integritet. Nastavićemo i dalje da sarađujemo i da radimo tako intenzivno kao i do sada zarad dobrobiti naše dve zemlje - zaključio je Sančez.

Foto: youtube.com/Tanjug

 

VUČIĆ O RAZGOVORU

- Srbija doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, jednog od najvećih na svetu. Imamo uvećanje od 64odsto trgovinske razmene. očekujemo da pređemo milijardu evra razmene. U oktobru mesecu ćemo imati veliki biznis forum, na koji će doći španski biznismeni i predstavnici naših preduzeća - naveo je Vučić.

Lider Srbije objasnio da se španske kompanije interesuju za naše tržište.

Razgovaralo se i o poziciji Srbije na Balkanu, o inicijativi "Otvoreni Balakan", o poštovanju teritorijalnog integirteta Republike Srpske i zahvalio se na podršci Španije dijalogu Prištine i Beograda.

- Jedan široki dijapazon tema koje smo otvorili. Kad sam bio u Madridu, podsetio me je Sančez da je tad rekao da će doći u Beograd i zaista, posle kratkog vremena je došao - naveo je Vučić.

Tema je bila i predstojeća jesen i zima, kao i kriza u Ukrajini.

- Obojica smo zabrinuti. Razlićiti su uslovi u kojima živimo, ali najbolje bi bilo da se taj rat što pre okonča - naveo je Vučić.

Dodao je da je ponosan i srećan što je moga oda ugosti Sančeza.

- Sančez je bio uspešan u određenim pitanjima rudarstva, ja sam jedini predsednik koji to nije uspeo i u narednom periodu ću to morati da naučim - naveo je Vučić.

Lider Srbije je podvukao da je Španija voljena u Srbiji, kao i njen narod i poslao je pozdrave kralju Španije.

Premijer Španije Pedro Sančez doputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde ga je na aerodromu u Beogradu dočekao ministar finansija Siniša Mali.

Potom se uputio do Palate Srbija, gde je upriličen svečani doček.

Njega je ispred Palate Srbija sačekao predsednik Aleksandar Vučić, sa kojim ima sastanak "u četiri oka".

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Sančez i Vučić

Nakon sastanka Vučića i Sančeza, biće održan plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Kraljevine Španije, posle čega su predviđene izjave za medije Vučića i Sančeza, najavljeno je iz pres službe predsednika Srbije.

Španski premijer Pedro Sančez boraviće u petak i subotu, 29. i 30. jula, u poseti Beogradu, i biće to prva poseta jednog predsednika Vlade Španije posle nekoliko decenija, a samim tim i istorijska.

Sančez u Beogradu boravi u okviru posete Zapadnom Balkanu, tokom koje će od 29. jula do 1. avgusta obići i BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju, preneo je Tanjug, odnosno Beograd, Sarajevo i Mostar u BiH, Podgoricu, Skoplje i Tiranu, preneo je portal Kosovo onlajn.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u novembru prošle godine sa Samita o klimi koji se održavao u Glazgovu preneo da je pozvao Sančeza da poseti Srbiju i da je španski premijer to prihvatio.

Kako prenose mediji, Sančez je odlučio da "reaktivira, oživi i revitalizuje proces proširenja" za zemlje Zapadnog Balkana, a treba podsetiti, kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Španija se drži principa da ne priznaje Kosovo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading