GREJANJA NEMA IZNAD 19 STEPENI, HLAĐENJE SAMO NA 25: Procurili detalji kriznog plana Evropske unije, SLEDI HAOS!

Autor:

Vesti

15.07.2022

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmoćnije zemlje Starog kontinenta spremaju se za crni scenario nakon zaoštravanja odnosa s Ruskom Federacijom, koja bi svakog trenutka mogla da isključi dotok gasa .

GREJANJA NEMA IZNAD 19 STEPENI, HLAĐENJE SAMO NA 25: Procurili detalji kriznog plana Evropske unije, SLEDI HAOS!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unija (EU) suočila se s najtežom krizom u svojoj istoriji nakon što je s Ruskom Federacijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom presekla mnoge energetske veze i time dovela svoje građane u situaciju da sa zebnjom iščekuju predstojeću zimu, a sada su u javnost procurili detalji plana Evropske komisije (EK) kako će u narednom periodu izgledati borba za svaki kilovat-sati struje.

Prema detaljima dokumenta, u čiji je sadržaj uvid imao Fajnenšel tajms, vidi se da je predviđeno da tokom predstojeće zime nijedna zgrada, kancelarija i komercijalni prostor u državama članicama Unije ne bude zagrejan na više od 19 stepeni.

S druge strane, očekuje se da će 20. jula, kada plan bude objavljen, biti obelodanjeno i da će se ubuduće pomenuti prostori hladiti na svega 25 stepeni, što bi, imajući u vidu aktuelne vrućine na Starom kontinentu, moglo da bude dočekano s ogromnim nezadovoljstvom. 

Do ove godine, tačnije do februara 2022, kada je Rusija pokrenula invaziju na susednu Ukrajinu, ta zemlja je isporučivala oko 40 odsto gasa EU.

Međutim, nakon što je Zapad Moskvi uveo sankcije kakve svet nije video, a koje su za cilj imale kažnjavanje ruske strane zbog agresije na bivšu republiku SSSR, od sredine juna je isporuka gasa kroz "Severni tok 1", najveći gasovod od Rusije do Unije, prekinuta čak 60 odsto.

- Ukupni tokovi iz Rusije sada su manji od 30 odsto proseka koji je zabeležen između 2016. i 2021. - navodi se u nacrtu dokumenta čiji je cilj, kako se naglašava, zaštita industrije, koja je posebno važna za lanac snabdevanja i konkurentnost.

Do razrade plana navodno je došlo iz straha da bi Putin mogao naglo i potpuno da preseče isporuku gasa Evropi budući da se to s nekim zemljama poput Poljske, Bugarske i Finske već dogodilo.

Te zemlje, podsetimo, već uveliko ne dobijaju energente iz Ruske Federacije, dok je snabdevanje Nemačke, Danske, Holandije i Italije značajno smanjeno.

Republika

Foto: pixabay.com

 

- Sada svako može i mora da uštedi gas - stoji u dokumentu komisije i iznosi se upozorenje da ne postoje naznake da bi situacija mogla da se poboljša, već upravo suprotno.

- Simulacije regulatornog tela ENTSO-G pokazale su da bi obustava isporuka u julu vodila ka tome da skladišta gasa ne bi bila dovoljno popunjena, čime bi na zimu i naredne godine moglo da dođe do nestašica. Ukoliko bi pak do prekida isporuka došlo u oktobru ili kasnije, bilo bi manje problema s pokrivanjem potražnje na zimu - obrazloženo je u tekstu i istaknuto da posledice po članice EU zavise od stepena zavisnosti od ruskog gasa, što znači da bi najveći teret mogle da podnesu članice poput Nemačke i Austrije.

Zbog toga je juče reagovao Klaus Miler, direktor nemačke federalne agencije za energetsku mrežu (Bundesnecagentur), naglasivši da bi i u slučaju najcrnjeg scenarija domaćinstva ostala na vrhu prioriteta za snabdevanje.

- U tom slučaju Nemačka će dobijati gas iz Norveške i s terminala u Belgiji ili Holandiji, a uskoro i direktno preko nemačke obale - pokušao je Miler da umiri domaću javnost.
Inače, planom EU se predviđa i mogućnost da najavljene mere ne daju rezultate, pa bi u tom slučaju moralo da se pređe na drastičnije korake, to jest, na isključenja struje. 

- Zemlje EU će možda morati da počnu da ograničavaju delimično ili potpuno određene grupe potrošača. Određivanje prioriteta sektora će se verovatno razlikovati među zemljama EU, ali preporučljivo je da se uticaj na zdravlje, hranu, bezbednost i životnu sredinu, bezbednost i odbranu uključi u nacionalne prioritete - stoji u dokumentu.

Podsetimo, u maju je EU zatražila od država članica da do novembra popune skladišta gasa do 80 odsto kapaciteta da bi imali dovoljno energije za zimu.

Ali nedavni potezi Moskve da obustavi snabdevanje baltičkim državama, Finskoj, Poljskoj i Bugarskoj i smanji tokove ka Nemačkoj i Italiji doveli su do toga da zemlje verovatno neće ispuniti cilj.

Šta sadrži plan 

  • poziv velikim potrošačima poput mnogih fabrika da smanje zahteve za gasom pred zimu u zamenu za finansijske podsticaje
  • podsticaj zemljama da pređu na obnovljive izvore energije ili da odlože gašenje nuklearnih elektrana da bi smanjile upotrebu gasa
  • termoelektrane na ugalj, koje su ponovo pokrenute, najverovatnije će biti izuzete od ciljeva industrijskih emisija prema planovima
  • predlog da zemlje članice Unije ograniče grejanje u javnim zgradama na 19 stepeni Celzijusa i hlađenje na 25 stepeni 
  • preporuka kako početi informativne kampanje za promovisanje načina za uštedu energije
  • poziv privatnim domaćinstvima da dobrovoljno smanje potrošnju

Cena gasa za domaćinstva će biti triput veća! 

Klaus Miler, direktor nemačke federalne agencije za energetsku mrežu (Bundesnecagentur), izneo je jezivo upozorenje da se očekuje da će cena gasa u toj zemlji porasti najmanje tri puta već početkom 2023.

- Nemci bi trebalo aktivnije da smanje potrošnju tog energenta jer svaki ušteđeni kilovat može pomoći da se odloži ili spreči isključenje industrijskih korisnika i uspori rast troškova domaćinstava - istakao je Miler u intervjuu za nemačku TV stanicu RND i dodao da su onima koji su sada dobili obračun za potrošeni gas već udvostručeni račun, a u te cene još nisu uračunate posledice rata u Ukrajini.

- Na berzama je cena gasa skočila sedam puta, pa je zbog toga sada korisno da se više štedi - istakao je on.

Austrijanci sve teže do brašna, marketi bez struje! 

Austrija je, kao jedna od bogatijih članica Evropske unije (EU), koja se oslanja na energente iz Ruske Federacije, pretrpela ekstremne udarce od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a sada se zbog potencijalnih restrikcija u snabdevanju gasom priprema za nikad težu zimu.

Tako je rukovodstvo velikog lanca supermarketa koji se nalaze širom zemlje "Špar" saopštilo da se radi na tome da se izbegne najcrnji scenario, to jest masovno isključenje struje.

Da stvar bude kontroverznija, javni servis ORF je naveo da su zaposleni u prodavnicama dobili jasne preporuke kako da se ponašaju u takvoj situaciji. Savetovano im je da u slučaju haosa i pljački ne pružaju otpor da bi se sprečilo eventualno širenje nemira usled restrikcija.

Oni, takođe, kako se navodi, imaju pravo da u slučaju "blekauta" i ako postane preopasno, napuste radnju.

- Pripremamo se na sve moguće scenarije, a tako i na "blekaut" - pojasnio je portparol kompanije "Špar" Lukas Vismiler i pozvao građane da povećaju zalihe namirnica.

Istovremeno, cene u zemlji divljaju, pa je tako najjeftinije brašno na godišnjem nivou poskupelo 129 odsto, puter 76 odsto, a jaja 47 procenata.

- Visoke cene posebno pogađaju osobe s niskim primanjima - naglasila je Gabrijele Zgubić iz austrijske Radničke komore (AK).

Mrzitelji samo Vučiću ne veruju

Dok ceo svet strepi od teške zime i nedostatka energenata, kada o tome progovori predsednik Srbije Aleksandar Vučić (a najavljivao je šta će se desiti pre većine evropskih lidera), dežurni mrzitelji se nađu "pametni" da ga optuže da mrači, plaši narod...

Najdalje je otišao Slobodan Georgiev, jedna od perjanica medija Dragana Šolaka, koji je Vučićevu preksinoćnu priču o dramatičnoj situaciji s kojom se Evropa suočava protumačio kao pripremanje naroda za restrikcije struje. Suvi genije, nema šta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading