MILOV PLAN PROPAO, SIGURAN SAM DA DRITAN NEĆE IZDRŽATI: Pavićević analizirao situaciju u Crnoj Gori, OVO SU GLAVNI ZAKLJUČCI!

Autor:

Vesti

27.04.2022

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan Mila Đukanovića da podrškom manjinskoj vladi, koju je promovisao i realizovao Dritan Abazović, propao je jer je crnogorski predsednik bio primoran na takav potez.

MILOV PLAN PROPAO, SIGURAN SAM DA DRITAN NEĆE IZDRŽATI: Pavićević analizirao situaciju u Crnoj Gori, OVO SU GLAVNI ZAKLJUČCI!

Foto: Tanjug/AP

Dritan Abazović i Milo Đukanović

 Analizirajući aktuelnu političku situaciju u Podgorici, Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije, tvrdi da je Đukanović apsolutni gubitnik.

U razgovoru za Srpski telegraf tvrdi i da je Dritan Abazović apsolutni favorit zapadnih ambasada, te da postoje tri ključna razloga zbog kojih je podržao formiranje manjinske vlade: 

- Prvi se tiče nedvosmislene Dritanove usmerenosti ka reformama. On je npr. bio najistrajniji u borbi da se pokrene tužilačka reforma, a poslednji slučajevi hapšenja u Crnoj Gori su upravo posledica pokretanja tužilačke reforme. Drugo, Dritan je pokazao izuzetnu odvažnost u politici kada je krenuo u rušenje Krivokapićeve vlade, koja je izneverila očekivanja građana. Zdravko Krivokapić nas je vratio korak nazad u odnosu na onu veliku avgustovsku pobedu nad Milom, a Dritan i Vlado Joković sada traže način da koriguju defekte te prve postđukanovićevske vlade i da nas vrate na put reformi. Treće, Dritanov projekat manjinske vlade predstavlja direktan politički udar na Mila Đukanovića. Finale rada njegove manjinske vlade označiće i Milov odlazak u političku penziju.

Zar podrška DPS manjinskoj vladi ne znači Milov povratak na vlast?

- Milo bi želeo da je tako, ali nije. Milo i njegov DPS bili su primorani da podrže manjinsku vladu jer je za njih to manje loš od loših poteza, koji su im sada jedino na raspolaganju. To je bilo jasno i po načinu na koji je Đukanović obrazlagao javnosti odluku njegovog glavnog odbora, gde su izostale poruke čak i minimalnog entuzijazma ili vere da za DPS dolaze bolji dani. Stvar je očigledna ako racionalno posmatramo stvari, a to je činjenica da je Milo ostao bez uporišta u Crnoj Gori i bez uporišta na zapadu. Dritan je danas apsolutni favorit naših zapadnih partnera u Crnoj Gori. U suštini, Milo nema na raspolaganju dobre opcije za sebe i DPS.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Vladimir Pavićević

 

Na početku kažete da je Milov plan propao, na osnovu čega to tvrdite?

- To je bilo jasno na osnovu dve stvari. Milo je prvo vratio Skupštini usvojeni Zakon o odlaganju izbora u Beranama iako su njegovi poslanici prethodno glasali za taj projekat. Mislio je da će nakon najave o ulasku u manjinsku vladu Jokovićev SNP da potone u Beranama i da će nakon toga biti manje atraktivan za učešće u manjinskoj vladi. SNP je, međutim, u Beranama zablistao i ostvario najbolji izborni rezultat u poslednjih 15 godina. I drugo, ukrajinska kriza je Milu poslužila da pokuša da isforsira ulazak dve male stranke SDP i SD u vladu misleći da će to da izgura Jokovića iz vlade. SDP će biti u vladi, SD neće. A SNP će imati trećinu ministara i mesto predsednika Skupštine. Propale su, dakle, i ove Milove zakulisne igre.

Dritan se do juče grlio s Krivokapićem, danas su zakleti neprijatelji, da li vam Abazović i posle ovoga uliva poverenje?

- Zdravko Krivokapić je izneverio sve žive jer smo mu u jednom momentu poverovali. Brzo smo videli da taj čovek nije bio format reformatora potreban u ovom periodu. Dritan je bio hrabar da rizikuje i s pravom sruši Krivokapićevu vladu. Poznajem Dritana, s njim sam više puta razgovarao o politici u Crnoj Gori. Moje je mišljenje da je reč o čestitom čoveku koji, za razliku od Zdravka Krivokapića, drži reč. Pratićemo, nadziraćemo i precizno govoriti i o rezultatima njegove vlade. Uveren sam da Dritan neće izneveriti.

Vlada političke realnosti

Da li formiranje manjinske vlade znači izdaju izborne volje građana iz 2020?

- Ne znači. Izbornu volju građana iz 2020. izneverio je Zdravko Krivokapić. Dritanova i Jokovićeva manjinska vlada je rezultat političke realnosti koja i Dritanovoj URI i Jokovićevom SNP obezbeđuje snažniji uticaj u odnosu na broj poslanika koji imaju i oni nas vraćaju na kolosek reformi koje su građani očekivali nakon izbora pre dve godine. Moj predlog DF bio je da prvi javno podrže manjinsku vladu i da potpuno istisnu DPS iz bilo kakvih razgovora. To se, nažalost, nije desilo i Milo sada pokušava da stvori privid o zaustavljanju slabljenja DPS. DF je imao na raspolaganju jedan velemajstorski diplomatski potez za učvršćivanje svoje pozicije sigurnog aktera u izvršnoj vlasti nakon sledećih izbora. Taj potez je izostao, ali biće novih prilika.

I za DF je Dritan bolji

Nije li nepravedno da Demokratski front, koji ima veliku podršku i veliki broj glasača, po drugi put ne bude deo vlade?

- Saglasan sam. I sam sam pisao nakon što je formirana Krivokapićeva vlada da ta vlada počiva na konstrukcionoj grešci zato što ona velika koalicija "Za budućnost Crne Gore" nije imala nijednog člana te vlade, ne računajući Zdravka Krivokapića, koji se dan nakon izbora javno i odrekao svoje koalicije. Sada će u Dritanovoj vladi koalicija "Za budućnost Crne Gore" biti pojedinačno najsnažniji njen konstituent i to je i iz ugla Demokratskog fronta mnogo povoljnija pozicija u odnosu na status koji su imali u Krivokapićevoj vladi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading