DANAS BRANI NASERA ORIĆA! Prljava kampanja Šolakovog tabloida - SVIM SILAMA PROTIV ISTINE!

Autor: D. KATALINA

Vesti

10.02.2022

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Šolak, vlasnik Sautemptona i pojedinih medija u Srbiji koji se diče nezavisnošću (od koga? Šolaka? Premijer lige? Haškog tribunala? Soroša), očigledno iziritiran poplavom činjenica koje su mu pokvarile posao da relativizuje zločin nad Srbima u Kravici i opere zločinca Nasera Orića, kojeg je direktno u ispovesti optužila majka Srebrenica Fadila Mujić, ponovo je napao naš list i to kroz komentar izvesne novinarke Jelene Diković.

DANAS BRANI NASERA ORIĆA! Prljava kampanja Šolakovog tabloida - SVIM SILAMA PROTIV ISTINE!

Foto: printscreen

Fadila Mujić Dragan Šolak Naser Orić

Ona je, kako sama reče, autorka teksta "Od borbe za preživljavanjem stvorila se fama o masakru", u kojem se na sraman način vređaju srpske žrtve koje je iza sebe posejao Naser Orić i njegovi krvnici, tako što se, prema oprobanom principu, uvodi element bošnjačkih žrtava i tako pravdaju ubistva Srba u Podrinju.

Dikovićeva u komentaru zaključuje da je reakcija na njen tekst, objavljen u Srpskom telegrafu, stigla u vidu "naređenja iz centrale SNS i s Andrićevog venca".

Za nju 49 ubijenih srpskih civila u Kravici na Božić 1993. irelevantna je informacija, ali zato lamentira nad patnjom Bošnjaka koji su bili gladni, isterani iz kuće, lutali po šumama i jeli žaru (iliti koprivu).

Kakva zamena teza!

Dikovićeva previđa činjenicu da je mnogo Srba osuđeno za ratne zločine u Podrinju, ali nijedan, bukvalno nijedan, Bošnjak nije osuđen za masakre paravojnih bošnjačkih jedinica u Bratuncu, Skelanama, Kravici... Kao što je utvrdilo Tužilaštvo BiH, svedočanstvo Mujićeve ima elemenata za pokretanje istrage vezane za zločine u Kravici.

Zato se i ne može ova priča svesti na narativ da se radi o tužnoj priči namučene majke Bošnjakinje koja je samo htela da nahrani svoje dete hranom s praznične trpeze ubijenih Srba.

Republika

Foto: printscreen/profimedia/ilustracija

Fadila Mujić Naser Orić

Dikovićeva sama priznaje da joj se može "prebaciti nespretan naslov" jer je, prema njenom svedočenju, bila gužva u prelomu, kao u šesnaestercu Sautemptona, a nama prebacuje da nismo ozbiljan medij jer nismo imali drugu stranu priče.

Podsećamo koleginicu da smo pitanja o zločinu u Kravici slali organizaciji Majke Srebrenice i objavili njihov odgovor u kojem su, baš u duhu Danasovog teksta, odgovorile da ništa ne može da se poredi sa srpskim zločinima u BiH.

Pisali smo i Naseru Oriću više puta, ali se nije udostojio da odgovori iako je dobio priliku da objasni svoje prisustvo u Kravici te 1993, ali i u drugim selima u kojima su nakon njega ostale srpske žrtve, među kojima i mnogo dece i staraca.

Dakle, da rezimiramo.

Danas, preko Dikovićeve, tvrdi da je ispovest Fadile Mujić nebitna iako je žena bila svedok zločina nad Srbima u Kravici.

Prema njima, prorežimski tabloidi se obračunavaju s Naserom Orićem, pišući o zločinima njegovih trupa koji nisu procesuirani zahvaljujući uništavanju dokaza, uklanjanju svedoka i pritiscima na pravosuđe. I na kraju, u Kravici se, prema njihovom mišljenju, nije desio zločin, nego su gladni, izmučeni i unezvereni Bošnjaci skoknuli po hranu u srpsko selo.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, za naš list je rekao da je Danasov tekst vređanje srpskih žrtava.

- Ako idete da nekoga opljačkate i ubijete da biste uzeli nešto iz njegove kuće, pa taman to bila i hrana, u mirnodopskim uslovima to je teško krivično delo. Ta priča da je neko hteo samo da se prehrani i da je zbog toga upao u nečiju kuću i izvršio zločin jeste ponižavanje žrtava i njihovih porodica.

On se osvrnuo i na činjenicu da bošnjački mediji uporno ćute o ispovesti Mujićeve, te da nisu objavili nijedan jedini tekst o ovoj temi u bilo kojem svom mediju.

- Njihovo ćutanje može da znači više stvari. Može da znači da traže način da izađu iz toga, da taj slučaj ne bi dobio sudski epilog, ali da to žele da urade tiho i mirno, bez galame. Za njih bi svaka galama proizvela dodatne reakcije, koje bi, neminovno, prerasle u opravdanje zločina - zaključio je Kojić.

Danas nije odgovorio na naša pitanja

Kolegama iz Danasa poslali smo nekoliko pitanja vezanih za komentar novinarke Jelene Diković, ali do zaključenja broja na njih nismo dobili odgovore. Ovo su pitanja koja smo im poslali, pa možete da se uverite da nisu iziskivali veliko naprezanje uma da bi se na njih odgovorilo.
n Odakle vam informacija da tekstove o Fadili Mujić i zločinu u Kravicama dobijamo "s Andrićevog venca"?
n Na osnovu čega ste zaključili da svedočanstvo o zločinu, koje je snimljeno pre dve godine, nije više validno na sudu?
n Zašto mislite da je pisanje o brutalnom ubistvu 49 Srba za Božić 1993. naš obračun s Naserom Orićem, koji je predvodio one koji su ubijali i palili u selu Kravica i celom Podrinju?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Željko

10.02.2022 09:06

Ne može se odbraniti ratni zločinac koji je naredjivao i lično izvršavao zločine.