Vesić obišao OŠ „Drinka Pavlović”: Podela tableta sutra i na Starom gradu

Autor:

Vesti

01.09.2021

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas OŠ „Drinka Pavlović” gde je đacima poželeo srećan početak nove školske godine i ujedno ih obavestio o podeli tableta koje će tokom narednih dana dobiti svaki učenik trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda osnovnih škola u Beogradu.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Goran Vesić u OŠ "Drinka Pavlović"

 

Vesić je istakao da nije slučajno odabrao OŠ „Drinka Pavlović”, jer, kako je rekao, u pitanju je jedna od najboljih beogradskih osnovnih škola. 

Izuzetno mi je drago što su deca krenula na nastavu redovno i vidi se da im je drago zbog toga. Koliko god se nastavnici i učitelji trudili prilikom onlajn nastave, takav vid nikada u potpunosti ne može da nadomesti redovne odlaske na nastavu. Grad Beograd je pronašao sredstva i način da dodatno pripremi decu za 21. vek, budući da je danas počela distribucija 67.592 tableta namenjenih učenicima trećeg, četvrtog, petog i šestog razreda. Podela tableta je počela u Barajevu, u ovom trenutku se dele na Savskom vencu, sutra će biti podela na opštini Stari grad, prekosutra u Rakovici i tako do 15. septembra kada bi trebalo da svi budu podeljeni. Svi tableti će biti u školama i deca će ih preuzeti nakon što roditelji potpišu reverse. Tableti će tri godine biti u vlasništvu Grada, a nakon toga prelaze u vlasništvo roditelja. Uređaji su osigurani i svaka eventualna šteta će biti nadoknađena – rekao je Vesić. 
 

Prema njegovim rečima, svako dete će uz tablet dobiti MTS karticu sa besplatnim internetom. 

Kako bi i nastavnici bili spremni za digitalizaciju, Grad je kupio 6.952 laptop računara za sve prosvetne nastavnike i učitelje koji predaju učenicima od trećeg do šestog razreda. Nastavnici takođe dobijaju kartice za besplatan internet i mislim da smo na ovaj način stvorili uslove da se u Beogradu odvija digitalna nastava. Ove godine, u ovim razredima postoje osnovni udžbenici, a izmenom zakona, koja će uslediti u septembru, digitalni i osnovni udžbenici biće izjednačeni. Tada će beogradske škole biti u poziciji da sledeće godine sprovode samo digitalnu nastavu. Izbor zavisi od škole, ali sam siguran da će i ove godine digitalni udžbenici već uveliko biti u primeni jer će svi dobiti kodove za pristup digitalnim udžbenicima, a sve će naravno biti besplatno. Mislim da smo izabrali pravi način da kako da ulažimo u budućnost naše dece – dodao je zamenik gradonačelnika. 

Besplatni udžbenici

Vesić je pozvao roditelje učenika prvog i drugog razreda da iskoriste pravo na refundaciju dela sredstava za kupovinu osnovnih udžbenika koje im je dao Grad Beograd. 
U pitanju je oko 34.000 roditelja, od kojih se 12.500 već prijavilo preko Fondacije za mlade talente Grada Beograda. Dovoljna je samo potvrda da je dete upisano u prvi ili drugi razred, očitana lična karta roditelja i kopija platne kartice sa brojem žiro računa. „Onlajn”“ prijava je moguća, ne mora nigde da se odlazi, ali je sve naravno moguće i u pisanoj formi. U roku od nekoliko dana Grad uplaćuje iznos u vrednosti četiri udžbenika – srpski jezik, matematika, svet oko nas i izabrani strani jezik. To je u praksi oko 6.000 dinara, u zavisnosti od izdavača. Roditelji mogu da se prijave za refundaciju dela sredstava do 30. septembra, a taj rok smo odredili zbog onih roditelja čija deca menjaju škole, što obično može da znači i promenu udžbenika, odnosno izdavača. Grad je na ovaj način želeo da smanji troškove roditeljima uoči početka nove školske godine. Srećan sam jer beogradska deca danas dobijaju ono što nemaju njihovi vršnjaci u Londonu, Parizu ili Beča, kao što nema ni svih nastavnika i učitelja sa laptopovima – naglasio je Vesić. 

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Zamenik gradončelnika sa đacima u školi

 

On je dodao da je najbolja moguća investicija ulaganje u obrazovanje. Kako je rekao, to je način na koji Srbija može da sustigne zemlje koje su razvijenije od naše. 
Takođe mi je jako drago što smo na ovaj način investirali u učitelje i nastavnike. To je profesija koju ljudi često omalovažavaju. Nastavnici su često na meti kritika iako ceo život posvećuju deci. Uz roditelje, oni su najvažniji za obrazovanje dece. Kao društvo morali bismo da pokažemo da cenimo njihov rad. Budućnost ove zemlje zavisi upravo od toga kako će oni obaviti svoj posao. Deca koja sada kreću u drugi razred dobiće tablete sledeće godine, dok će učenici šestog svoj preneti u sedmi razred, pa ćemo na taj način za dve godine imati kompletno pokrivene osnovne škole i sva deca će imati tablete. To je najvažniji iskorak kada je u pitanju digitalizacija u obrazovanju – zaključio je Vesić. 

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Goran Vesić nastavnicima uručio tablete

 

Podela tableta

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović izrazio je zadovoljstvo što je na teritoriji opštine Stari grad počela podela tableta.
U narednih nekoliko dana sva deca od trećeg do šestog razreda dobiće svoj tablet. Opština i Grad zajedno rade na ovim projektima i zajedno ulažu u obrazovanje. Opština Stari grad je dodatno obezbedila brojne škole sporta, radionice i druge programe kako bi deca počela da se druže. Od danas do 17. septembra je otvorena prijava za sve besplatne aktivnosti koje su namenjene deci od prvog do četvrtog razreda u svim našim osnovnim školama. Želimo da ulažemo u obrazovanje, ali i u slobodno vreme dece – rekao je Marjanović.

Direktorka Osnovne škole „Drinka Pavlović” Nataša Vasić je izrazila zadovoljstvo što su se đaci posle dužeg vremena vratili u školu i što se opet čuje dečja graja.
Imamo podršku Opštine Stari grad i Grada Beograda i zajedno smo na ostvarivanju velikog zadatka jer nema značajnijeg zadatka nego da vaspitavamo, volimo i učimo našu decu – rekla je Vasić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading