ZAŠTO BEOGRAD SMRDI? Ovo je razlog širenja neprijatnih mirisa po prestonici!

Autor: Blic, Republika

Vesti

17.07.2020

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle koronavirusa, junskih poplava, te aktuelne najezde agresivnih komaraca, Beograđane je poslednjih dana zadesila nova muka.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

"Jel to neki smrad po celom gradu?", "Smrad u gradu izaziva kijavicu", "Farbala sam gelendere na terasi, duž celog krova i farba je nadjačala smrad štale u Beogradu", "Kod mene u kraju nešto jezivo smrdi, tipa na kokošinjac! je l ima i kod vas? jezivo je", samo su neke od poruka na društvenim mrežama koje odslikavaju zabrinutost Beograđana zbog neprijatnih mirisa koji se poslednjih dana oseća u mnogim delovima prestonice.

Kako javljaju Beograđani, neprijatni mirisi su se osećali u samom centru grada, ali i na Karaburmi, u Mirijevu, na Zvezdari, Novom Beogradu...

Međutim, verovali ili ne, ovo je sasvim uobičajena pojava za Beograd kada su letnji meseci u pitanju! I ponavlja se svakog leta, samo što nekada počinje već sredinom juna, a nekada tek početkom avgusta.

I svake godine postavlja se isto pitanje: šta je uzrok neprijatnih mirisa? Po jednoj verziji smrad potiče od stajskog đubriva sa njiva i poljoprivrednih dobara koja se nalaze u okolini Beograda, a po drugoj iz pojedinih rukavaca u kojima se nagomilalo đubre koje je isplivalo nakon što je opao vodostaj u rekama.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Smrad koji se može osetiti u većini beogradskih naselja nije od juče, radi se o pojavi koja se javlja desetak godina unazad svakoga leta, i za koju bi se, prema mišljenju Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ), trebalo ozbiljno pripremati podjednako kao i za klimatske promene!

- Svakako da će sa klimatskim promenama i meteorološkim prilikama koje se prate, biti potrebno pripremati se i preduzimati mere za adaptaciju u ovakvim situacijama. Iako neprijatnog mirisa, to nisu materije koje potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti se radi o toksičnim gasovima. Remeti se komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih “mirisa” - objasnili su prošle godine iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ).

O ovome se svojevremeno oglasio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Neprijatni mirisi na koje se poslednjih dana žale stanovnici Karaburme i Mirijeva potiču sa rukavca Ade Huje. Smrad se oseća zbog otvorene fekalne kanalizacije, a problem je u tome što trećina Beograda nema nikakvu kanalizaciju, kao i u tome što naši kanali i reke kao Topčiderka služe kao otvorena fekalna kanalizacija - izjavio je tada Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Srba

18.07.2020 09:35

Prirodna pojava raspadanja tj. razlaganja organskih materijala u djubrivo.

Odgovori 14 1
PROROCANSTVO

19.07.2020 10:09

SMRDI VUCICEV GREH

Domar

23.07.2020 13:02

@PROROCANSTVO - Smrdi greh bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa koji ništa nije uradio za Beograd. Samo je punio svoje džepove.