ROĐENDANSKA ŽELJA AKADEMIKA MATIJE BEĆKOVIĆA: SRBIJI ŽELIM DA SE PONOVO RODI!

Autor:

Zabava

29.11.2018

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već po tradiciji, danas će se u Valjevu svečariti!

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Matija Bećković

Tamošnja gimnazija priređuje feštu za rođendan velikom Matiji Bećkoviću. Kazivaće njegove stihove, a sve počinje himnom koju je akademik napisao, a za koju je muziku komponovala njegova ćerka Ljudmila. U rođendanskom razgovoru za Srpski telegraf Matija Bećković otkriva svoje želje, da li je ikada dorastao poučnoj pesmi "Nisi ti više mali", a u svom stilu čačka i po jugo-sentimentu jer je 29. novembar Dan Svetog apostola Mateja, do kog se malo držalo u komunistički nastrojenoj Jugoslaviji, koja je baš tog datuma proslavljala Dan republike.

Bećković: Apostola Mateja je zagrnuo vodopad u Jajcu. Svi su znali za vodopad, a za apostola niko. Iskobeljao se Mateja nekako iz te vode

SVE SAM MLAĐI

Pesnika prvo pitamo kada bi mu neko garantovao ispunjenje jedne rođendanske želje, šta bi poželeo, a njegov odgovor stiže iskren kao iz topa: "Da se rodim ponovo!"

Nije čudno, Bećković je rođen 1939. i taman dok bi dete nogom pošlo, u Jugoslaviju je dotutnjao Drugi svetski rat. Pitanje je zato da li je ikada stigao da bude dete... Na očekivanja odraslih da se deca što pre uljude Matija je napisao i pesmu "Nisi ti više mali", koja, između ostalog, kaže: "Đed ti je mlađi bio kad je osto siroče, ali je bio rođeni čoek, rođen kao starac. Otkad je probečio, sebi je sve zabranio, u manjim godinama kuću je održao i majkuothranio, zdrav mi ti bio..."

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Matija Bećković

Bećković sad ponosito i kroz smeh priznaje da nikada nije dorastao i poslušao svoju pesmu.

- Da, eto, ostala je i ta pesma... A ja sam sve mlađi - tvrdi pesnik, pa pojašnjava zašto onda želi da se ponovo rodi ako je sve mlađi: "Imam plan. Kad bih se ponovo rodio, došao bih da opišem onaj prethodni život, šta je sve bilo. Pa jednom unapred, a drugi put unazad. Da opišem svoju sahranu, da napišem poemu. Kakva bi to pesma bila... Retka!"

Predratne, ratne i posleratne godine u Jugoslaviji bile su gladne, a svetkovine uglavnom državne, a deca se nisu tako mazila i veličala kao danas. Kaže naš poeta, slavio se samo jedan jedini rođendan tih godina...

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Matija Bećković

- Svi su tada taj jedan rođendan slavili. Znate, Dan mladosti, kome su se radovali svi starci! Svima nam je to bilo dosta, da ne mora niko da o svom brine - žacka pesnik u Titovo vreme i opsesiju režimom i vođom.

SVE ŠTO ŽELIM SEBI

Svakako su tada krsne slave bile zabranjene, a ikone, ako nisu bile slomljene i spaljene, bile su sakrivene u podrumima ili na tavanima.

- Rođen sam na Svetog apostola Mateja, a njega je zagrnuo vodopad u Jajcu. Svi su znali za vodopad, a za apostola niko. Iskobeljao se Mateja nekako iz te vode... - setan je sada već naš Matija.

Za kraj otkriva nam i rođendansku želju za Srbiju.

- Želim sebi što želim Srbiji. Želim Srbiji ono što želim za sebe - poručuje Matija Bećković i šalje pozdrave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading