ZAHTEVI BEOGRADA U DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Zaštita za 44 svetinje i spomenika na KiM

Autor: Tanjug

Vesti

09.10.2018

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Garancije Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom i da na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine kao i da položaj SPC bude priznat na Kosmetu - glavni su zahtevi Beograda u planu koji je srpska strana poslala evropskim posrednicima u dijalogu sa Prištinom, saznaju Novosti.

RepublikaFoto: facebook.com/Pleme Vasojevići
Foto: Ilustracija

U tekstu se navodi da u specijalne zaštitne zone srpske baštine spadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Banjska ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu.

Tu su zatim srednjevekovni most Vojinovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava zvečan, srednjevekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča...

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić kaže da Srbija ne samo da godinama govori da je neophodno da se u briselskom dijalogu na sto stavi i poitanje položaja srpske kulturne i duhovne baštine na KiM već je i predsednik Aleksandar Vučić zvaničnicima EU predočio i sasvim konkretan plan koji našoj crkvi garantuje apsolutnu zastitu.


- Moram zato da naglasim da su neopravdane i nedobronamerne kritike onih koji tvrde da Srbija ništa do sada nije učinila kako bi se zaštitile naše svetine na KiM a naročito je štetno kada takve optužbe dolaze od pojedinaca iz same Crkve - kaže za Novosti Ðurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading