TERORISTIČKA ŠIPTARČINA OSTAJE IZA REŠETAKA: Veseljiju produžen pritvor!

Autor: Republika

Vesti

07.07.2021

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednom od šefova nekadašnje paravojne formacije OVK, Kadriju Veseljiju, produžen je pritvor za još dva meseca, odlukom sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Foto: Ilustracija

Prilikom redovne kontrole pritvora, sudija je zaključio da još postoje rizici da će Veselji pobeći, da će ometati napredak postupka ili pociniti dalja krivična dela protiv onih za koje se smatra da se protive OVK, uključujući i svedoke koji su pružili ili mogu da pruže dokaze u ovom slučaju.

Sudija je konstatovao i da ni uslovno puštanje na slobodu, pod uslovima koje bi sud odredio, ne bi bili dovoljni da se otklone navedeni rizici.

Kada su u pitanju ostala trojica optuženih u ovom slučaju Hašim Tači, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, sud još nije objavio odluke o njihovom pritvoru, mada su njihovi branioci tražili ukidanje, a tužilaštvo se tome protivilo.

Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe OVK.

On i ostala trojica su optuženi za teške zločine na Kosovu koje je počinila OVK.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Taci, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading