(FOTO) ONI SUDE GENERALU: Ovo su sudije koje će izreći pravosnažnu presudu Ratku Mladiću

Autor:

Vesti

06.06.2021

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za dva dana, 8. juna, biće izrečena pravosnažna presuda Ratku Mladiću pred tzv. Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove.

RepublikaFoto: Mehanizam u Hagu

Pet sudija odlučivaće o sudbini Mladića, kojem je prema prvostepenoj presudi izrečena doživotna zatvorska kazna.

Niko od pet sudija nije iz Evrope, već ih je četvoro sa afričkog kontinenta, dok je jedan sa Jamajke. Priska Matimba Nijambe je iz Zambije, a predsedavajuća je apelacionog Veća u slučaju Mladić. Pre deset godina, tačnije 2011. je izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije. 

Mustafa el Baž je iz Maroka, a 2018. godine uvršten je na spisak sudija u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Obavlja dužnost savetnika u Kasacionom sudu u Rabatu u Maroko, a obavljao je dužnost zamenika državnog tužioca Maroka 2008. godine. U apelaciono Veće imenovan je umesto preminulog Geberda Gustava.

Aminata Ngum je iz Gambije, čije državljanstvo ima nakon sklopljenog braka s državljaninom Gambije, dok ima i državljanstvo Zimbabvea na osnovu državljanstva svojih roditelja. Imenovana na funkciju sudije u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove 2011. godine. Generalna skupština UN-a je izabrala 2011. godine, dok je zakletvu pred sekretarom Mehanizma položila 27. aprila 2012. godine.

Elizabet Ibanda-Nahamija je iz Ugande, a o njoj nema mnogo podataka na internetu. Piše da je ispunjena, pametna i predana sutkinja koja sa strašću pristupa prema Međunarodnom krivičnom pravu, ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu.

Sejmont Penton je s Jamajke. Bio je sudija Velikog suda Kajmanskih ostrva između 2001. do 2006. godine, dobitnik je stipendije za posmatranje američkog pravosudnog i zakonodavnog sistema. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
zorica

06.06.2021 16:53

budite pravicni istinu vidite nije kriv ,

lesa

06.06.2021 18:46

Samo Bog zna da sudi , a ove zlikovacke face neka presudjuju svojima