HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!

Autor:

Vesti

01.05.2021

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf i portal "Republika" Vam žele da najradosniji hrišćanski praznik provedete u miru, ljubavi, okruženi obiljem i dragim ljudima. Neka proslava Vaskrsa bude prilika da pokažemo vrednosti međusobnog uvažavanja, tolerancije i zajedništva i motiv da činimo dobro kako bismo bili bolji ljudi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Isus Hrist

Čestitamo Vam dan Hristovog vaskrsenja!

Hristos vaskrse!

Crkvenim zvonima, litijama i ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji počelo je obeležavanje Vaskrsenja Hristovog, događaja kojim je počela novozavetna istorija čovečanstva.

Vaskrs je praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služiće na Vaskrs, 2. maja 2021. godine, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova.

 

Vaskrs je pokretan praznik koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana.

Prva molitva se služi se pred zatvorenim vratima hramova koji se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskrsenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnjim obredima prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrisćanske žalosti.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Na vaskrs pravoslavni vernici u Srbiji razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse i – Vaistinu vaskrse!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bepa

02.05.2021 11:01

Христос васкрсе. Ваистину васкрсе!