STRUČNJAK OBJASNIO! OVO MORATE PROČITATI: Evo zašto je baš OVO najvažnije pitanje u Srbiji!

Autor: Republika

Vesti

03.12.2020

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verski analitičar Predrag Đokić objasnio je zašto je izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve trebalo da bude pitanje svih pitanja u Srbiji.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Predrag Đokić

Njegovu kolumnu prenosimo u celosti.

U ovo doba pandemije novog korona virusa, nepopularno je govoriti o bilo čemu drugome kao pitanju broj jedan. Ipak, neke stvari, mada nepopularne, treba reći. Jedna od njih je da je, za Srbiju, trenutno, izbor novog patrijarha pitanje od najvećeg društveno-političkog značaja. 

Ko će biti novi srpski patrijarh? Odgovor na to pitanje nosi sa sobom najmanje tri bitne društveno političke posledice. 

Prva je duhovno i kulturno jedinstvo srpskoga naroda. U ovom vremenu bez ideologije, u kome se skoro sve relativizuje, Srpska pravoslavna crkva, a njen poglavar posebno, predstavljaju tačku spajanja i tačku pripadanja za srpski narod. Tradicija koju predstavlja Crkva je očuvala srpski narod kao takav, kroz vekove. Identitet je ključan za opstanak svake nacije-kao nacije. Bez njega, nacije prestaju da budu nacije i postaju grupe ili bande pojedinaca. U slučaju Srbije, glavni čuvar identiteta je bila i ostala Crkva. 

Druga je društvena uloga unutar zemlje. Za vreme vladavine blagopočivšeg patrijarha Irineja, Crkva se vratila svojoj karitativnoj i edukativnoj ulozi, koja je bila dugo zapostavljena. Crkva, u sve većoj meri, predstavlja utočište za siromašne i zaboravljene. Obrazovno, ona raspolaže sa sve većim sredstvima za nauku i prosvećenje, kao najveći nedržavni nosilac te funkcije. Na ove aspekte crkvenog rada je blagopočivši patrijarh polagao veliki naglasak i ulagao veliki trud. Nažalost, decenija njegove vladavine bila je nedovoljna da se mnogi započeti projekti ostvare, ali se zato njegov rad može i mora nastaviti.

Treća i ne manja bitna je uloga svesrpske sabornosti. Crkva je jedini ozbiljan, institucionalni sagovornik države za pitanja dijaspore i Srba u regionu. Ona je to postala i ostala zahvaljujući dobrim, umerenim i odmerenim patrijarsima (Germanom, Pavlom, Irinejom). Poverenje u patrijarha znači poverenje u Srpstvo i u srpsku stvar. 

Kao što se prečesto kaže a premalo misli, poverenje se teško stiče a lako gubi. Zato je od presudnog značaja za srpski narod i državu da sledeći patrijarh bude osoba nesumnjivog integriteta. On ne sme da bude ličnost koja se bavila bludnim niti mutnim radnjama, niti ličnost koja se bavi politikanstvom. Ako bi takav neko seo na tron Svetog Save, decenije uloženog truda pale bi u vodu. 

Od presudnog je značaja, dakle, da sve na čemu se radilo ne samo da ne propadne, nego da nastavi da se gradi ubrzanim tempom. Da Srbi imaju čvrst oslonac u svom identitetu, posebno u ovako teškim i za psihu izazovnim vremenima. Da se jača svest i aktivnost na suzbijanju siromaštva, kako materijalnog, tako i intelektualnog i duhovnog. Da se konačno konsoliduje uloga Srbije kao matice i centra celoga Srpstva. 

Za takvu poziciju, nije dovoljan bilo ko. Dovoljan je samo pravi Vladika, Apostol Hrista. Pravi vernik, čovek smirenosti, razuma i svojim delima zasluženog ličnog ugleda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading