BRNABIĆEVA BEZ DLAKE NA JEZIKU: U Prištini više nema Srba, ALI ZATO IMA DUPLIH STANDARDA

Autor: Tanjug

Vesti

03.11.2017

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom i standardima, i da ne vidi zašto su ga određene države odobrile.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Brnabić

Istakla je i da posle toga u Prištini više nema Srba, kao i da su nakon toga srpske crkve i manastiri spaljeni. 

Jednostrano proglašenje nezavisnosti KiM

- Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije se dogodilo u toku rata, dogodilo se kada su Ujedinjene nacije garantovale da je ono deo Srbije, a kada je Srbija bila već osam godina na putu demokratskih promena - kazala je premijerka i pojasnika:

- Dakle ne za vreme vladavine Slobodana Miloševića, nego kada je demokratski premijer ubijen, posle toga, tako da ja zaista ne vidim nikakvu logiku u tome zašto je UDI (jednostrano proglašenje nezavisnosti) bilo u skladu sa međunarodnim zakonom i standardima ili zašto je bilo odobreno od strane određenih država - rekla je Branbić u Marakešu gde od danas učestvuje na Konferenciji o svetskoj politici (World Policy Conference - WPC).

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije se dogodilo u toku rata, dogodilo se kada su Ujedinjene nacije garantovale da je ono deo Srbije, a kada je Srbija bila već osam godina na putu demokratskih promena

Ana Brnabić, premijerka Srbije

Ona je istakla da su nakon toga "Srbi izbačeni, i ne samo da su izbačeni, srpski manastiri su spaljeni, crkve su spaljene.

- Da li je Evropa reagovala, da li je NATO reagovao? Nije. Srbi se ne vraćaju. Srba više nema u Prištini - rekla je ona.

 
RepublikaFoto: youtube.com/Heli Kim
Foto: Ilustracija

Brnabić je rekla da Srbija pokušava da pomogne i da pruži podršku i istakla da su prioritetni interesi kvalitet života, bezbednost i sigurnost.

- I mi pokušavamo da imamo konstruktivnu ulogu. Da li smo zadovoljni? Zasigurno da nismo. Niko ne bi bio zadovoljan - rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je Srbija koja je pre četiri i po godine uspostavila "veoma težak" Briselski sporazum ispunila skoro sve što je njime propisano osim dela koji se tiče energije, dok Priština ne ispunjava osnovnu tačku sporazuma.

Briselski sporazum

- Priština nije ispunila jednu tačku koja je u osnovi srž Briselskog sporazuma. Osnova Briselskog sporazuma jeste formiranje Zajednice srpskih opština. Četiri i po godine kasnije - još ništa - istakla je Brnabić.

- Očigledno nismo zadovoljni, pokušavamo da budemo pragmatični, ali opet to je složeno pitanje i ja bih se složila da su postojali dupli standardi i postoje i dalje - rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je danas učestvovala na prvom plenarnom skupu Konferencije o svetskoj politici (World Policy Conference - WPC), koja se do 5. novembra održava u Marakešu, a na kojoj je učestvovao i albanski premijer Edi Rama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading