VULIN: Priština strahuje od dijaloga jer vide da ne ide u njihovu korist!

Autor: Tanjug

Vesti

16.02.2019

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prištinska platforma za nastavak briselskog dijaloga s Beogradom koja je juče podneta kosovskoj skupštini, platforma je koja govori o strahu od dijaloga jer on ne ide u korist Prištine, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Aleksandar Vulin

On je na TV Pink kazao da politički predstavnici Albanaca u Prištini razumeju da briselski dijalog ne ide u korist priznavanja nezavisnosti, te da to čemu su se oni nadali i što su mislili da su se dogovorili s prethodnim vlastima u Srbiji, što su mislili da su završili s davanjem mišljenja Međunarodnog suda pravde, što su mislili da su završili postavljanjem administrativnih linija, sada vide da je daleko od realizacije, da nije lako kao što su mislili.

Vulin je podsetio da platforma prištinskog tima za dijalog s Beogradom predviđa između ostalog priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, prisvajanje Gazivoda i "Trepče", osnivanje suda za zločine koje su navodno počinili Srbi nad Albancima. 

- Kada je Srbija svoja i kada se ponaša kao što se ponaša (predsednik) Aeksandar Vučić, onda to nije Srbija koja priznaje Kosovo, s kojom možete da pravite takve papire i koja sudbinu prihvata i kaže u redu, da bismo dobili sporazum o pridruživanju EU, evo mi uspostavljamo granicu, idemo ka priznavanju Kosova - kazao je Vulin.

Istakao je da takvo ponašanje u Prištini govori o strahu od dijaloga, jer vide da dijalog ne ide u njihovu korist.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Prema njegovim rečima, šarada je kada jedna nepriznata teritorija sedi s priznatim državama i ima pravo glasa.

- Rezolucija 1244 je na snazi i oni samo zahvaljujući njoj imaju pravo da govore u SB, inače nikada ne bi mogli ni da uđu tamo, mogli bi da jure po hodnicima, slikaju se, kače to na svojim profilima i govore da su država. Nisu i neće biti država - istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, činjenica je da i međunarodna zajednica shvata s kim ima posla, da su to ljudi koji nemaju nikakvu želju da na KiM budu mir, da bude stabilno.

- To su vođe narko klanova, nekada su posvađani između sebe, nekada se bore protiv Srbije, ali uvek su samo i jedino vođe narko klanova - rekao je Vulin.

On je naveo i da je jasno da bezbednosne snage Kosova služe samo za obračun sa Srbima i ni za šta drugo, te da je jasno da nikakve "bezbednosne i oružane snage Šiptara" ne mogu da pređu na sever Kosova bez saglasnosti Kfora i četiri srpska gradonačelnika iz tog područja.

Dodao je da međutim uvek postoji opasnost sa ljudima koji govore da će osvojiti Niš, od Ramuša Haradinaja i Kadrija Veselija, koji ne žele da odgovaraju za ono što su radili tokom sukoba na KiM.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading