GUVERNERKA O RASTU ŠTEDNJE: To je odraz poverenja građana

Autor: Tanjug

Vesti

02.03.2020

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rast ukupne štednje, i dinarske i devizne, odraz je poverenja građana u domaći bankarski sistem", kaže guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Jorgovanka Tabaković

- Gotovo pet puta viši nivo dinarske štednje u odnosu na kraj 2012. godine jeste potvrda da postoji poverenje u monetarnu politiku koju vodi NBS - rekla je Tabaković za "Novosti".

Kako je objasnila, devizna štednja stanovništva u proteklih sedam godina povećana je za 32 odsto, pri čemu je više od polovine ukupnog rasta ostvareno u poslednje dve godine, i dostigla je nivo od gotovo 11 milijardi evra.


- Stope rasta su još izraženije kod dinarske štednje koja je, prema poslednjim podacima, premašila 83 milijarde dinara i čak je 4,8 puta veća u odnosu na kraj 2012. I kod štednje u dinarima rast je naročito bio izražen u poslednje dve godine - 32 milijarde dinara, što je polovina ukupnog rasta ostvarenog u prethodnih sedam godina - navela je Tabaković.

Kako je naglasila, učešće dinarske štednje u ukupnoj štednji je tokom sedam godina povećano sa ispod dva odsto na šest odsto, a popravljena je i ročna struktura rastom učešća dinarske štednje na rok preko jedne godine sa ispod osam na preko 28 odsto.

Takođe, ocenila je Tabaković, analize isplativosti dinarske i devizne štednje koje se redovno sprovode, za period od 2012. godine nedvosmisleno potvrđuju veću isplativost dinarske štednje.

- Činjenica da štednja raste i u uslovima znatno nižih kamatnih stopa na štednju, ukazuje i na postepeni rast životnog standarda, što se vidi i kroz rast zarada i snažno smanjenje nezaposlenosti - navela je Tabaković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading