NEČASNA RABOTA: Junajted oštetila Telekom Srbiju piraterijom u Nemačkoj

Autor: Tanjug

Vesti

29.02.2020

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u Nemačkoj doneo je privremenu meru zabrane internet platformi NettV u vlasništvu holandske Junajted grupe da emituje nekoliko kanala na koje isključiva autorska prava ima portal GO4YU u vlasništvu kompanije Telekom Srbija.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

U presudi Okružnog suda u Frankfurtu na Majni se navodi da su zaposleni Junajted grupe pribegli nezakonitim radnjama, tako što su kanale konkurenta nelegalno dekodirali i pustili kroz svoju mrežu, objavio je portal "Digitalna televizija" (Digital Fernsehen).

Ovom piraterijom je Telekomu Srbija naneta šteta veća od 100 miliona evra godišnje, navodi vodeći nemački portal za digitalne medije.


Solford Trading Ltd. sa sedištem na Kipru, firmi koje posluje u sklopu holandske Junajted grupe, naloženo je 17. februara da prestane sa prikazivanjem sadržaja četiri privatna i državna emitera na svojoj internet platformi NetTV.Plus.
 
RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

U obrazloženju presude navodi se da licencu za upotrebu i stavljanje na tržište ovog sadržaja poseduje isključivo portal GO4YU, koji pripada kompaniji "Telekom Srbija".


Solford Trading Ltd. ima pravo žalbe na odluku.

Junajted grupa pribegla je nezakonitim sredstvima preko društva povezanog sa tom kompanijom tako što su signali emitera, čije ekskluzivno pravo reemitovanja imaju Telekom i GO4YU, dekodirani i uključeni u ponudu platforme NetTV.plus.

Advokati portala GO4YU u januaru su pisanim putem obavestili Junajted grupu da Solford, operater NetTV.plusa, krade od drugih emitera.

- Junajted Grupa nam je zatim prosledila pismo Solforda u kojem se poriče bilo kakva piraterija. Sledećeg dana NetTV.plus je, kao počinitelj uhvaćen na delu, prebegao na novu veb stranicu. Stranica se sada redirektuje na EON.tv, takođe brend NetTV.plusa - kaže Bogdan Gecić, advokat portala GO4YU.

Pored privremene mere, Telekom Srbija je u međuvremenu podneo i krivičnu prijavu tužilaštvu u Frankfurtu zbog kršenja autorskih prava u privredi i sumnje u pranje novca.
 
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo takođe stavlja investitore Junajted hrupe u fokus, navodi nemački portal, dodajući da najveći udeo ima britanska kompanija BC Partners, koja posluje širom sveta.

Zemlje nemačkog govornog područja su važno tržište i za Junajted grupu i za Telekom Srbija.

Obe strane ciljaju korisnike u Nemackoj, Austriji i Švajcarskoj.

S obzirom da u brojnim slučajevima krađa TV sadržaja prolazi nekažnjeno, masovno gledanje nelegalno emitovanih kanala nanosi ogromnu ekonomsku štetu platformama i kompanijama koje polažu pravo na reemitovanje TV signala, piše "Digitalna televizija".

Advokat Gecić je istakao i da "piraterija ovde preti konkurenciji, slobodi mišljenja i, na kraju, demokratiji".

Pozivajući se na clan 20.6 Kodeksa profesionalne etike advokata, ukazujemo da objavljeno saopštenje za štampu, uključujući pojedinacna mišljenja i tvrdnje, ne predstavljaju reklamiranje, i nisu u svrsi licnog promovisanja, davanja pravnih saveta i pružanja pravne pomoći, i dati su strogo u skladu sa propisima kojima se ureduje advokatska služba.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading