Završena sednica Kriznog štaba: NEMA POPUŠTANJA MERA!

Autor: Republika

Vesti

28.04.2021

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Kriznog štaba za borbu sa virusom korona je završena, a tokom ovog sastanka naših epidemiologa odlučeno je da nema popuštanja mera.

RepublikaFoto: ST/Nemanja Pančić
Krizni štab

- Svi želimo da izbegnemo onaj scenario Sretenja, kada smo imali veliki broj zaraženih, a vreme napolju je bilo lepo. Izađite za vreme praznika u šetnju i držite se epidemioloških mera ovog puta. Nažalost, moram da napomenem da uglavnom fatalno završavaju oni koji nisu vakcinisani. Vakcinacija nam je neophodna. Veoma je važno da shvatimo da ovaj tempo vakcinacije treba da se nastavi. U majU počinje velika kampanja za mlade vezana za vakcinaciju.

Detaljnom analizom epidemiološke situacije u Srbiji doneta je odluka da sve mere ostaju na snazi.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je nakon sednice rekao da je vakcinacija neophodna.

- Fokus će biti na vakcinaciji radno aktivnog stanovništva - rekao je Tiodorović i dodao da 15. maja kreće velika kampanja pozivanja mladih na vakcinaciju.

Za sada nismo spremni prema njegovim rečima za popuštanje mera.

- Čekamo da brojke budu daleko manje nego sada. Ako sve bude kako treba možda će restorani moći da rade od 8. maja i u zatvorenom delu - rekao je Tiodorović i ponovio da je za to potrebna vakcinacija u najširem smislu.

RepublikaFoto: Printscreen
Branislav Tiodorović

Epidemiolog je potom istakao da u kovid bolnicama trenutno ima manje pacijenata, i da ima više otpusta nego prijema, ali i da su oni koji su i dalje hospitalizovani uglavnom u ozbiljnom stanju. On je potom pričao i o proizvodnji vakcine "Sputnjik V" na Torlaku.

- Što se tiče proizvodnje "Sputnjika V" na Torlaku to ide dobro, i po svim indicijama to će biti jedan dobar potez, koji će nam omogućiti da budemo sigurniji, ali i da ponudimo svojim susedima deo te sigurnosti - kazao je Tiodorović.

Doktor je potom odgovorio na pitanje o proglašenju pobede nad koronom, i kazao je da nema nikakvog trijumfa dok o tome ne odluči Svetska zdravstvena organizacija.

Tiodorović je zatim govorio i o povlasticama za vakcinisane građane, i rekao je da je to komplikovano etičko i pravno pitanje.

- To je pitanje i onoga što ustav dopušta, i šta zakoni o ljudskim pravima dopuštaju. A ja nisam pravnik. Mislim da je najbolje da to usklađujemo sa Evropom i svetom. Recimo da vakcinisani smeju da idu na utakmice ili koncerte. Ipak, verovatno to nećemo moći da primenimo u svakoj situaciji. Ako neko iz zdravstvenih razloga nije primio vakcinu, i njemu morate obezbediti neke benefite, naravno uz negativan PCR test. Sve to zahteva pravni i etički pristup - istakao je lekar, i potom govorio o "zelenim kartonima", tačnije sertifikatima koji bi bili izdavani vakcinisanima.

- To će tek stručnjaci za IT tehnologije, lekari i pravnici razmatrati. Mi već imamo urađen taj ogledni primerak, ali tu ima još posla i usaglašavanja.

Darija Kisić Tepavčević ranije danas izjavila je da Krizni štab zaseda svake nedelje, te da nema mnogo prostora oko popuštanja mera.

- Imamo jedne od najfleksibilnijih mera koje su se pokazale poprilično delotvorne kada se uporedimo sa drugim zemljama. Činjenica je da, iako registrujemo trend pada učestalosti obolevanja, i dalje je taj broj u hiljadama - napomenula je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading