Tiodorović upozorio: NAŠE BOLNICE SU I DALJE PUNE I POD OPTEREĆENJEM!

Autor: Republika

Vesti

09.04.2021

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa koja je počela u 8 časova u Palati Srbija, je završena. Nakon sednice obratio se prof. dr Branislav Tiodorović, koji je rekao da bi od ponedeljka mogli da počnu tržni centri, da mogu od 19. aprila da se vrate đaci u škole, a da bi se sledeće nedelje razmatralo i drugo ublažavanje mera.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Branislav Tiodorović

Na samom početku on je kazao da je epidemioloka situacija još u statusu vanredne.

- Uočava se blaga tendencija pada novih slučajeva oboljenja. Odnos između otpusta i prijema je u korist otpustu, a u kovid ambulantama se smanjuje broj prvih pregleda. Međutim, naše bolnice su još pune i pod opterećenjem. Ako se ovakva dinamika bude nastavila u naredna 3 dana, može se razmišljati da neke od mere u vezi sa organizacijom nekih usluga budu popuštene - rekao je prof. dr Tiodroović:

Pre svega se misli da tržni centri mogu da rade od ponedeljka. I dalje ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti koji su u zatvorenom prostoru. Nadamo se da ćemo i o tome moći da razmišljamo sledeće nedelje.

- Mislimo da je vreme da se online nastava nastavi samo u žarištima, a da od 19. škole počnu da rade po starom sistemu - rekao je prof. dr Tiodorović. 

On je rekao da je vakcinacija odlična. Istakao je da smo mi najbolji u Evropi po tome koliko vrsta vakcina obezbeđujemo i koliko se stanovništva vakcinisalo.

- Nadamo se da ćemo ovaj trend održati i da ćemo imati isporuke od proizvođača, i da ćemo za mesec, dva dana imati kolektivni imunitet sa vakcinisanima i onima koji su preležali kovid 19 - rekao je dr Tiodorović.

Obavezna vakcinacija?

- Treba odvojiti dve stvari. Odluka Evrospkog suda je u vezi sa zahtevom roditelja iz Češke. I ta odluka nam odgovara. Na primer našim studentima kojisu putovali u Ameriku ja sam morao da izdam potvrdu da su vakcinisani. Ali to se odnosi na obaveznih 11 vakcina. Ne na ovu situaciju. Kada je u pitanju vakcina protiv virusa korona, o čemu ćemo odlučivati u skladu sa Evropom i svetom. Što se tiče zdravstvenih radnika, moja je apsolutna preporuka da vakcinacija bude obavezna. To se odnosi i na one koji rade u javnom, ali i na one koji rade u privatnom zdravstvu - zaključio je on.

Depresivno deluju, kako je rekao, brojke preminulih.  

Rekao je da svaki član KrIznog štaba mora da se ponaša odgovorno.

- Svako od nas treba da bude primer stanovništvu kako treba da se ponaša u odgovarajućim situacijama - kazao je on odgovarajući na pitanje u vezi sa proslavom Zvezde nakon derbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je juče da će se razgovarati o epidemiološkim merama. 

- Krizni štab ima sednicu i razgovaraćemo o epidemiološkim merama, posle kog će se neko obratiti. Oni misle da nam dobro ide, da se ne treba opuštati. Videćemo posle sastanka - rekla je premijerka.

Sastanak Kriznog štaba dogovoren je u sredu na konsultacijama medicinskog dela štaba i premijerke Srbije Ane Brnabić.

S obzirom na to da opada broj zaraženih po danu, očekuje se dodatno popuštanje mera.

Poslednje ublažene mere važe od ponedeljaka, kada su počele da rade bašte ugostiteljskih objekata i kada je radno vreme produženo do 22 sata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading