Stručnjak otkriva: Čekaju nas najgore vremenske prilike

Autor: Blic, Republika

Vesti

01.07.2020

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto u koje smo konačno zakoračili nakon dugotajnih kišnih perioda i dalje ne obećava. Iako temperature trenutno jesu prave tropske, prognoza pokazuje da nas čekaju dani isprepletani vrućinom, gromovima i nepogodama.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RISTIĆ
Foto: Ilustracija

Tropski dan, pa kiša

Današnji dan biće pravi letnji, čak moglo bi se reći tropski. U Srbiji će biti i pet stepeni više nego u utorak, a maksimalna će dostići 35 stepeni Celzijusa. Kratkotrajni pljuskovi mogući su na jugozapadu zemlje, a uveče i na severu.

Sutra se u našoj zemlji očekuje, takođe, sunčano i toplo vreme, ali dan neće proći bez pljuskova i to je najnezgodnija vremenska kombinacija koja će se ponavljati u narednim danima.

Meteorolog Marko Čubrilo koji je predvideo poplave koje su nedavno pogodile Srbiju predviđa nove nepogode.

Nestabilan period u julu mesecu

- Što se tiče dalje izgleda vremena za leto 2020 posle izuzetno kišovitog i relativno svežeg juna, jul nam barem u svom prvom delu ne donosi neko tropski toplo vreme. Posle nekoliko toplih dana od 03.07. počinje svežiji i nestabilan period koji će potrajati verovatno do oko 12.07., a prema trenutnom stanju prognostičkog matrijala i duže sve tamo negde do oko 18. jula - rekao je Čubrilo.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

Očekujte nove nepogode

- Biće naravno toplih i sunčanih dana sa i oko +35 stepeni Celzijusa, ali generalno se duži suv i topao period ne očekuje. Zajedno sa pretežno nestabilnom atmosferom ide i ponovo nešto veća količina padavina, ali leti su padavine izrazito lokalne i nije moguće unapred predvideti njihov prostorni raspored. Na žalost uz nestabilno vreme ide i povećana verovatnoća povremenih lokalnih nepogoda i svega što one sa sobom donose. Temperature će se uglavnom u najtoplijem delu dana kretati od+24 do +29 što je malo ispod proseka za sredinu leta. Samo prvih dana oko +33 stepena Celzijusa - precizira stručnjak.

Temperature će biti niže od 26 stepeni

Od petka i u toku sledeće nedelje, očekuju se niže temperature, ali svakodnevno praćene oblacima, grmljavinom i pljuskovima. Najviše dnevne temperature neće biti niže od 26 stepeni.

Ovakvo nestabilno vreme, praćeno vetrom zadržaće se u narednih desetak dana, kada opet dolazi stabilniji period sa više sunca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading