TROPSKE NOĆI PRED NAMA: Meteorolog otkriva kakvo leto nas čeka ove godine!

Autor: Kurir, Republika

Vesti

23.05.2020

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Leto će, nesumnjivo biti toplo, ali to ne mora da znači da Srbiju očekuju posebno visoke, tropske temperature", kaže meteorolog Đorđe Đurić.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy Tv
Đorđe Đurić

- Temperature rastu iz godine u godinu, sve češće se susrećemo sa temperaturama i po 40 stepeni. U vreme naših baka i deka, takva temperatura desila bi se možda dva ili tri puta u toku leta, sada su mnogo češće, ali često imamo i nalete osveženja i pljuskova. Od 2000. godine temperature su u stalnom porastu, ali bitno je da naglasimo da za izuzetno toplo leto nije potrebno da imamo tropske temperature – dovoljno je samo da su konstantno oko 32, 33 stepena i dobijamo izuzetno toplo leto u proseku – kaže Đorđe Đurić, zaključujući da postoji mogućnost da će leto biti toplije od proseka za naše uslove, ali i da će biti talasa osveženja.

Ono što će mnoge mučiti, međutim, su tropske noći, koje su poslednjih godina u urbanim sredinama veliki problem.

- To je tipično za velike gradove, poput Beograda, kada su temperature noću oko i iznad 25 stepeni. To je problem mikroklime – zbog mnogo betona a malo drveća, temperatura je osetno viša nego u okolini grada i očekivano je da će i ove godine biti tako, budući da su noći iz godine u godinu sve toplije – poručuje Đorđe Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading