Vladika Milutin predosetio smrt čim se pojavila korona

Autor:

Vesti

31.03.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Naš dobri vladika Milutin bio je zabrinut od prvog trenutka epidemije koronavirusa, videlo se da to više nije isti čovek. Stalno je ponavljao se on naživeo, do te mere je često izgovarao tu rečenicu da nam se svima sada čini da je u stvari slutio da će ga bolest odneti. Pričao je i da samo strepi za svoj narod. Velika je tuga, ne samo u valjevskom kraju.

RepublikaFoto: youtube.com/Duhovnici
Vladika Milutin

UMRO U "MIŠOVIĆU"

Ovo je za Srpski telegraf rekao jedan od saradnika episkopa valjevskog Milutina (71), koji je, zaražen koronom, preminuo na klinici u Beogradu.

Kako kaže naš sagovornik, vladika Milutin prvi je u SPC doneo odluku o prekidu svećenja vodice pred Vaskrs, imajući u vidu informaciju da se u Valjevu pojavio virus. Organizam mu je, inače, bio oslabljen, bolovao je od dijabetesa i visokog krvnog pritiska i virus ga je samo dokrajčio.

Prvi u SPC zabranio da se osvećuje vodica po kućama dok traje epidemija

Vladika Milutin upokojio se u ponedeljak dva sata iza ponoći u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu.

- Od trenutka proglašenja vanrednog stanja episkop Milutin ni za jedan metar nije napustio sedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije - saopštila je Eparhija valjevska.

Za episkopa obnovljene Eparhije valjevske Milutin je ustoličen u septembru 2006. godine. Rođen je 10. januara 1949. godine u selu Mijači nadomak Valjeva, a sa 14 godina postao je iskušenik u Manastiru Kaona. Od tadašnjeg episkopa šabačko-valjevskog Jovana 1963. godine dobio je monaški postrig u manastiru Petkovica i ime Milutin. Završio je dvogodišnju monašku školu u manastiru Ostrog, a potom je u Kaoni postao namesnik i paroh. Završio je srednju školu u Bogosloviji "Sveti Sava" u Beogradu.

Čudom preživeo na auto-putu

Vladika Milutin je pre sedam godina, pukom srećom, izbegao smrt na auto-putu Beograd-Niš kada je automobil u kome je bio suvozač naleteo na cisternu bugarske registracije. Tada je, zbog preloma rebara, prebačen u Urgentni centar u Beogradu. Vladika se tada vraćao sa liturgije koju je u Nišu sa crkvenim velikodostojnicima služio patrijarh Irinej. Prema nezvaničnim informacijama, vozač je izgubio kontrolu nad automobilom, udario u zaštitnu ogradu auto-puta, odbio se i podvukao se pod cisternu.

SLUŽBA U LELIĆU

Nakon završene prve godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, otišao je u SAD na PBF "Sveti Sava" u Libertvilu, gde je diplomirao, a onda se vratio u Kaonu za nastojatelja manastira. Episkop tadašnje Eparhije šabačko-valjevske Lavrentije 1994. godine unapredio ga je u igumana, potom u arhimandrita. Onda mu je 1996. godine na staranje poveren manastir Lelić. Izabran je za episkopa australijsko-novozelandskog, a posle tri godine, 2006, postavljen je na tron Eparhije valjevske, ponovo uspostavljene posle dva veka.

Foto: instagram.com/printscreen
POSLEDNJE ZBOGOM Od vladike se oprostio i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednikaVučića

- Bio je u svakom smislu čedo tadašnje Eparhije šabačko-valjevske, u koju je došao kao dete i stasao u episkopa. Ostaće svetao primer kako treba da živi i da dela monah - kaže vladika šabački Lavrentije.

Neljudski komentari na Tviteru

Vladikina smrt izazvala je na Tviteru lavinu neljudskih i antihrišćanskih komentara. Ovo su neki od najmizernijih i najbestidnijih

- Umro vladika Milutin. Gde su sad ovi "niko se nije razboleo za 2.000 godina", bla, bla, truć. Bar da se sad malo uplaše ostali popovi za svoje dupe (nalog KrejziMadrfakr)

- Samo vi žvalavite istu kašičicu... Veliki pozdrav za Irineja Bulovića (nalog Prof. Nasovitenosam)

- Eno tri sveštenika pozitivna na koronavirus, kapiram da se ne plaše da im Hrist uzme telo, pa shodno tome, ne treba da zauzimaju respiratore, zar ne? (Dunjazzzz)

Biografija episkopa - ISKUŠENIK SA 14 GODINA

- rođen 10. januara 1949. u Mijačima kod Valjeva

- sa 14 godina postao iskušenik u Manastiru Kaona

- monah postao 1963.

- za igumana Kaone imenovan 1994, a potom i za arhimandrita

- od 2003. do 2006. bio episkop australijsko-novozelandski

- 26. septembra 2006. imenovan za episkopa Eparhije valjevske, obnovljene posle dva veka

- preminuo 30. marta 2020.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading