Čovek koji pravi divlje deponije preti: Sve ću vas pobiti i zapaliti vam kuće

Autor:

Vesti

28.08.2019

03:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojkan Krstić mi je lično pretio, rekao je da će me ubiti, da će mi zapaliti kuću i uništiti porodicu. Njegov otac Radoslav mi je kazao da će biti krvi do kolena jer zbog mene i mojih komšija gube ogroman novac. Svakog dana su nam dolazili na vrata godinu i po dana, slali batinaše da nas zaplaše. Ali mi nemamo kud, ovo su naše kuće...

RepublikaFoto: e-stock/M.RODIĆ
Novica Janjić

Ovim rečima, sa suzama u očima i drhtavim glasom, juče je ekipi Srpskog telegrafa Novica Janjić iz voždovačkog naselja Kumodraž opisivao šta su sve on i komšije proživljavali prethodnih godina.

O vlasniku "Elita gradnje" Vojkanu Krstiću, njegovim divljim deponijama i ucenjivanju građevinaca Srpski telegraf je pisao prethodnih dana u nekoliko navrata. Ipak, priča Janjića i ostalih stanara Đurđevdanske ulice, kojima je Krstić zagorčao život napravivši ogromno đubrište neposredno uz njihove kuće, pravi je horor, u bukvalnom smislu te reči. Novica nam je sve opisivao do tančina, pristao je i da se slika. Drugi stanari su bili tu, međutim, kako su nam rekli, plaše se da se fotografišu jer su "Krstići spremni na sve".

Novica Janjić: Slali su batinaše da nas zaplaše, pretili da će biti krvi do kolena

- Ja više nemam čega da se bojim. Šta može da mi uradi? Može samo da me ubije - kaže sa gorčinom u glasu Janjić i prepričava nezapamćenu torturu koju trpi duže od četiri godine.

DONOSILI I FEKALIJE

Sve je počelo u aprilu 2013, kada je Krstić navodno kupio 15 ari placa na stotinak metara od njihovih kuća. Ubrzo su na plac počeli da stižu ogromni kamioni, od po 45 tona, natovareni đubretom, komunalnim otpadom i šutom, iako je na ulasku u uzanu uličicu jasno stajao znak da je prolaz zabranjen za vozila teža od 3,5 tona. Volšebno, znak je prvo prefarban, a potom je i nestao.

RepublikaFoto: e-stock/M.RODIĆ
Deponija u Kumodražu

- Nismo mogli da živimo od buke, smrada, prašine... Kamionu su tutnjali i danju i noću, a jednom prilikom za manje od 24 sata izbrojali smo da je prošlo 328 kamiona prepunih đubreta. Donosili su sve, čak i cisterne sa fekalijama, čiji se smrad uvlačio u svaki ćošak naših kuća i boravak u dvorištu činio nemogućim. Dopreme razne vrste smeća, preko toga nabacaju zemlju i šut, pa sve ispočetka - navodi naš sagovornik.

328 KAMIONA ZA 24 ČASA JEDNOM PRILIKOM ISTOVARILO OTPAD U KUMODRAŽU

Prilazni put ka deponiji je bio potpuno uništen, zidovi na kućama su počeli da pucaju od tutnjave i vibracija koje su pravili kamioni, ali na bilo koja vrata da su pokucali stanari Đurđevdanske ulice i tražili pomoć, svi su samo slegali ramenima i govorili da su bespomoćni.

APEL

Srpski telegraf poziva sve građane koji imaju informacije o nelegalnom poslovanju Vojkana Krstića da se jave našoj redakciji na telefon 066/80-30-518 ili mejlom na redakcija@srpskitelegraf.rs.

- Na Krstićevoj divljoj deponiji istresen je sav šut koji je nastao tokom građenje obližnjeg naselja Stepa Stepanović, u kome su izgrađena 44 objekta i živi 13.000 ljudi! Zamislite samo koliko je to otpada - priča Janjić dok pokazuje rukom na ogromnu deponiju koja se jasno vidi iz njegovog dvorišta.

Čuvar prebledeo: Ja ništa ne znam

RepublikaFoto: e-stock/M.RODIĆ

Nakon razgovora sa stanarima Đurđevdanske ulice, ekipa Srpskog telegrafa pokušala je da dođe do divlje Krstićeve deponije. Manji deo je ograđen visokim zidom i žicom, dok je na prilazu poveća metalna kapija kroz koju se vide bageri, manji kamion i vozila sa natpisom "Spasilački centar Srbije". Čuvar na kapiji odbio je da nas pusti da prođemo, a kada smo rekli da smo novinari Srpskog telegrafa, bukvalno je prebledao.

- Ne znam ja ništa, verujte, ja sam ovde samo čuvar. Radim tek nedelju i po - kratko nam je rekao.

Vazdušnim putem razdaljina nije ni desetak metara.

RepublikaFoto: e-stock/M.RODIĆ

- Poslali smo više od 200 dopisa svim državnim organima, opštini Voždovac i ništa. Na kraju smo se sami organizovali i rešili da zaustavimo kamione. Tu je izbio haos. Bilo je ili da se odselimo ili da mu se suprotstavimo - kaže naš sagovornik.

PRIVATNA TUŽBA

Janjić je protiv Krstića podneo i privatnu tužbu.

Foto: e-stock/M.RODIĆ

- Podneo sam privatnu tužbu protiv zbog ozbiljnih pretnji koje mi je uputio Vojkan Krstić. Na sudu ću dokazati kakvu sam strahote prošao, svima nam je napravio pakao od života. Ja sam rodom iz Mostara, bio sam u ratu, ali takvog čoveka kao što je Krstić nikad nisam video. Strašno - objašnjava Janjić i dodaje:

- Kada je izašao prvi tekst o Krstićevim mahinacijama u Srpskom telegrafu, sve je utihnulo. Nismo ga videli ovde u kraju danima, iako nekad nije izbijao sa deponije. Nigde ga nema, kao da je u zemlju propao.

Čukaricu opet zatrpavaju

Gradska vlast zatvorila je pre dvadesetak dana ogromnu divlju deponiju na Čukaričkoj padini i postavila barijere na prilazima. Prostor je očišćen od velikih količina šuta i đubreta i do pre dva-tri dana sve je bilo u redu. Od tada, međutim, kako su nam javili stanari koji žive u okolini, kamioni su ponovo počeli da dovoze i istovaruju otpad.

Posle razgovora sa meštanima Kumodraža poslali smo mejl sa konkretnim pitanjima Vojkanu Krstiću, ali odgovor nismo dobili.

Šta smo otkrili o Krstiću

* Godinama ucenjivao građevinare da šut odvoze na njegove divlje deponije i to im naplaćivao od 1.200 do 1.700 dinara po kamionu. Ko ne bi pristao, slao mu je inspekciju, jer šuruje sa pojedinim opštinarima

* Lažno se predstavlja kao humanitarac, osnovao Spasilački centar Srbije, koji više podseća na paravojnu formaciju

* Sedište tog centra registrovao na manje od kilometar od Vučićeve kuće u Jajincima, i to u divlje sazidanom objektu

* Na nelegalnim poslovima sa šutom i divljim deponijama zgrnuo bogatstvo

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Da se zna

28.08.2019 07:26

Malo se treba raspitati o policijskim dosijeima njega i njegovih najblizih. Toliko su debeli da ne mogu da se preklope......

Ivana

28.08.2019 08:58

Kada ce policija dobiti nalag za hapsenje

Jovan

28.08.2019 16:16

E sada su na redu korumpirani opstinari. Da vidimo ko je radio za mafijasa i ko je stitio ovog vodju kriminalne organizacije.

Dare

19.09.2019 20:11

Ocemo li prvo vozdovac. Kucni prijatelji, kumovi ....gala ruckovi