Danas je Sveti Prokopije, rudarska slava: Sećanje na tragično stradalu celu smenu u jami "Ciganski potkop"

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

21.07.2019

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polagenjem venca na ulaz tzv. "Ciganki potkop" rudari "Rembasa" i podsetili su na tragediju koja se dogodila u jami "Ciganski potkop Sava" 1893. godine kada je u požaru poginula cela smena rudara.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Danas je slava rudara

Oni danas obeležavaju i rudarsku slavu Svetog Prokopija, a slavski kolač presekli su ispred jame "Aleksnadrov potok" gde su ga u vagonetu punom "dogurala" dvojica rudara. 

Na rudarsku tragediju pred ulazom u jamu "Ciganski potkop Sava" podsetio je upravnik jame Stevan Jelić, a ceremonji sečenja slavskog kolača prisustovali su tehnički direktor "Rembasa" Aleksandar Vukojanović i predsednik Sindikata JP PEU Resavica Nebojša Milenković.

Svetog Prokopija, rudari "Rembasa", najvećeg i najstarijeg rudnika u Srbiji, slave u znak sećanja na tragediju u "Ciganskom potkopu" u kojoj je od požara stradala cela smena, oko 30 rudara. Tačan broj nikada nije utvrđen jer se tada, navodno, nije vodila evidencija.

Tragedija se dogodila kada je izbio šumski požar, koji se brzio širio i zahvatio drvenu jamsku građu, a to je izazvalo urušavanje i cela smena je ostala u rudniku, zapisali su hroničari tog vremena.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

U znak sećanja na tu tragediju u Senjskom rudniku je 1900. godine podignuta crkva "Sveti Prokopije". Danas su u toj crkvi paljene sveće stradalim rudarima.

Zvanično kopanje uglja u Senjskom rudniku počelo je 1853. godine. Za taj rudnik je vezana istorija ugljarstva i industrijalizacija Srbije, ovde je snimljen fim "Petrijin venac", jedan od kultnih filmova srpske kinematografije po delu akademika Dragoslava Mihajlovića, u režiji Srđana Karanovića, ali tu su snimane i scene za seriju "Čizmaši", takođe po romanu Mihajlovića.

Zajednički ručak za rudare, rudarske porodice, goste i stanovnike Senjskog rudnika održan je u "Rudarskoj prozivnici".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading