Marko (16) preživeo je stravičanu nesreću kada je voz prepolovio autobus: Ovi događaji ga proganjaju u snovima, a evo kako se sada oseća

Autor: RTS, Republika

Vesti

21.07.2019

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ishod stravične nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova 21. decembra prošle godine je osam preminulih putnika iz autobusa koji je u sudaru sa vozom prepolovljen na pola.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Stravičan sudar odneo je mnoge živote

Teško povređeni šesnaestogodišnji Marko Lazarević koji je zajedno sa svojim vršnjacima krenuo u školu sedam meseci posle nesreće se oporavlja. Neposredno posle nesreće niko se od lekara nije usuđivao da prognozira da li će Marko moći ponovo da hoda. Marko živi u niškom selu Čokot, drugo polugođe u srednjoj školi "Nikola Tesla" u Nišu je propustio ali što je najvažnije ponovo hoda.

Marko Lazarević će 5. septembra napuniti 17. godina, ali je od dana nesreće tek poslednjhih mesec i po dana kod kuće, pre toga bio je mesecima najpre na klinici za neurohirugijua potom i na klinici za fizikalnu medicinu. U početku gotovo potpuno nepokretan.

- Često sanjam to što se desilo, sanjam nesreću i tako neke povezane stvari, i onda, kada se probudim, bude mi krivo i zapitam se – što baš meni to da se desi - objašnjava Lazarević.

U bolnici je sa njim sve vreme bio njegov otac Radoslav Lazarević, koji je kaže verovao u oporavak svog sina.

- Podizao sam ga maltene, davao sam mu snagu, ubeđivao i pričao. Ono što smo preživeli ne  ne daj bože nikome, ali izdržali smo i evo došli kući - navodi Radoslav.

Tim koji je dva puta operisao Marka predvodio je iskusni neurohirurg Nebojša Stojanović, koji kaže – da je sreća u nesreći bila ta što se Marko lečio u Nišu.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Marko Lazarević

- Intervencija je podrazumevala kompletnu zamenu pršljenskih tela koji su ušli u kičmeni kanal, vađenje tih pršljenskih tela zamenom veštačkih implantata i jednu veoma kompleksnu kako mi zovemo – 3D rekonstrukciju kičmenog stuba, koja kasnije može sve to da podnese - objašnjava dr Nebojša Stojanović sa Klinike za neurohirugiju KC Niš.

Marko koji će oporavak nastaviti u Ribarskoj banji, kaže, da mu je doktor obećao da će vrlo brzo trčati zajedno.

- Svakim danom se osećam sve bolje i bolje. Nadamo se da ću posle banje da hodam samostalno - navodi Marko.

Markov otac – Radoslav navodi da je Marko nakon nesreće bio gotovo potpuno nepokretan, nije osećao noge, jedino je, kako kaže, mogao malo da pomera desnu ruku i tri prsta.

- Sa teškim operacijama uvek morate da računate i na moguće neke loše ishode i u tim relacijama između pacijenta i lekara mora da postoji jedno uzajamno poverenje, da pacijent ima poverenje u lekara, a da lekar ima poverenje u to da će pacijent ispoštovati to što su se dogovorili - objašnjava Stojanović.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Pružni prelaz je sada obezbeđen

Kobni pružni prelaz obezbeđen je nekoliko dana posle nesreće, sudski postupak protiv vozača autobusa još uvek je u toku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading