(VIDEO) Srpski telegraf na obuci Žandarmerije: Kroz blato i baru dok meci fijuču oko glava

Autor:

Vesti

26.11.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan, dva, tri, četiri... Jedan, dva, tri, četiri... Srbija!

RepublikaFoto: ST/Dragan Kadić
Prekriveni travom da bi ih teže opazio neprijatelj

"Je l' teško?"..."Nije!"..."Je l' teško?"..."Nije!"..."Na brojanje"... Jedan, dva, tri, četiri... Ponosito viču mladi policajci, pokušavajući da urade čučnjeve dok na ramenima nose balvan težak preko 400 kilograma.

Nisam mogla ni da zamislim da ću se ove subote probuditi u tri sata ujutru, žureći da sa foto-reporterom stignem u Jasenovo nadomak Nove Varoši, gde se duboko u borovoj šumi odvija tronedeljna obuka za "čelične momke", policajce koji su se nameračili da "upadnu" u Žandarmeriju. Ne žale se na proliveni znoj, bol u mišićima i borbu sa surovom prirodom 16 sati dnevno, 21 dan, koliko traje dril. U prolazu mi tek odlučno odmahuju rukom: "Nije nama teško, možemo sve!"

Pomeramo im granice, vidimo da li u borbi imaju hrabrosti da prime i zadaju udarac

Rajko Popov, major policije

NEMA POPRAVNOG ISPITA

I zaista, vešti instruktori se iz petnih žila trude da od njih naprave žandarme sposobne da se izbore sa masom razularenih huligana na stadionima, talačkim krizama ili visokorizičnim hapšenjima, svesni da u životu, na terenu, nema popravnog ispita.

RepublikaFoto: ST/Dragan Kadić

Povrede glavna prepreka

Jedna lekarska jedinica budno motri na svaku aktivnost policajaca koji prolaze obuku i brzo reaguju da ne bi došlo do neke veće povrede.

- Polaznici koji su došli nespremni ili su već imali neke povrede su pod većim rizikom. Od samog starta dolaze do izražaja tegobe i skloni su povredama, a mi smo ovde da ih u potpunosti zbrinemo... Kad osetimo da neko ne može više, ja kao stručno lice predlažem našem rukovodiocu da taj polaznik nije sposoban dalje da nastavi obuku. Jer to nije ni u njegovom, a ni u našem interesu, da sutra imamo žandarma koji će biti sklon povredama i ići na česta bolovanja - napominje kapetan policije dr Slobodan Ramović.

- Tadiću, jesi li ti krenuo u Plejboj ili u šumu?! Brže to malo - viče instruktor Rajko Popov, major policije, tokom vežbe maskiranja u šumi gde od pomagala policajci imaju tek travu i krošnje drveća.

Popov je na svojoj koži, kaže, više puta osetio kako naizgled mučni dril ume da sačuva glavu u situacijama stani-pani.

RepublikaFoto: ST/Dragan Kadić

Nismo opterećeni da mnogo njih prođe obuku, nego da dobijemo kvalitetan kadar

Slavko Jevđenić, pukovnik policije

- Cilj nam je da vidimo njihove reakcije na stresne situacije, gde mi vičemo, gde se puca, kako bi im što bolje približili realne situacije u kojima mogu da se nađu. Pomeramo im granice, vidimo da li u borbi imaju hrabrosti da prime i zadaju udarac, a kad prođu tu baru gde se puca oko njih manevarskom municijom u bezbednom pravcu, oni su pod konstantnim pritiskom, i ako to izdrže, onda su velike šanse da prođu ovu obuku - uverava nas Popov, a mi mislimo - ma, sigurno se šali!

KOMANDANT ŽANDARMERIJE ZA SRPSKI TELEGRAF

Luković: Jedna smo od najobučenijih jedinica!

Pukovnik Dejan Luković, komandant Žandarmerije, za Srpski telegraf kaže da mu je u narednih 12 meseci prioritet reforma jedinice u skladu sa postojećom Strategijom razvoja MUP, te da mu je veliki izazov podmlađivanje jedinice kroz pojačanu obuku svih pripadnika. Zajedno sa ministrom Nebojšom Stefanovićem i direktorom policije Vladimirom Rebićem, ističe, trudi se da stvori operativnije i funkcionalnije organizacione strukture, gde bi se efekti videli pre svega prilikom izvršavanja svakodnevnih poslova i zadataka, a posebno prilikom vanrednih angažovanja i u posebnim akcijama.

- Možemo sa ponosom praviti komparaciju nivoa obučenosti pripadnika Žandarmerije u odnosu na pripadnike drugih jedinica u zemlji i inostranstvu. Što se nivoa obučenosti pripadnika tiče, možemo slobodno reći da smo jedna od najobučenijih i najrespektabilnijih jedinica ove vrste ne samo u regionu, već mnogo šire - podvlači Luković.

Posebno ističe rad na jačanju poverenja građana u pripadnike MUP, a samim tim i u policijske službenike Žandarmerije.

- Samo Žandarmerija je u prethodne dve godine dobila skoro 40 modifikovanih borbenih oklopnih vozila M11 i M15, kao i borbena oklopna vozila "Lazar". Policijski službenici Žandarmerije dobili su novu i kvalitetnu uniformu, stigle su nove i kvalitetnije borbene patike, ne samo policijskim službenicima Žandarmerije, već i ostalim organizacionim jedinicama MUP. Ministar Stefanović se, uz pomoć i podršku predsednika Vučića i Vlade Srbije, maksimalno trudi da u svakom pogledu modernizuje i unapredi rad Žandarmerije, ali i drugih jedinica - zaključuje Luković. 

RepublikaFoto: ST/Dragan Kadić

Kad ono, nije prošlo ni pola sata od instruktorove priče, a policajci su već u blatu, sapliću se, ustaju, a oko njih se stvarno puca, baš kao na filmu! Ne skidam osmeh sa lica, srećna što se nalazim sa druge strane jer policajcima sledi hladan tuš. I to bukvalno! Blato sa uniforme instruktori im skidaju ledenom vodom iz šmrka, što oni, vidim, stoički podnose...

BROJKE ČINJENICE
- 400 kilograma težak balvan koji nose
- 21 dan traje obuka u Jasenovu
- 20 odsto policajaca napustilo obuku u prvih sedam dana
- 31 kilometar iznosi završni marš
- 25 kilograma teška puna oprema
- 32 godine ima najstariji policajac koji prolazi obuku

Posle kratke pauze usledila je borba prsa u prsa i sparing partija, gde se odlučivao pobednik. Uz poneki raskrvavljeni nos i modrice, mladi policajci uspešno su završili sedmi dan obuke.

Samo Žandarmerija je u prethodne dve godine dobila skoro 40 modifikovanih borbenih oklopnih vozila M11 i M15, kao i borbena oklopna vozila "Lazar"

- Kilometre i kilometre će oni ovde prepešačiti, ali džabe sve dok ne dođe poslednji dan gde se radi test izdržljivosti, marš od 30 i kusur kilometara sa punom opremom - dodaje potpukovnik policije Ivan Valjarević i odvodi nas u kancelariju rukovodioca obuke.

TELEFONI ZABRANJENI

Pukovnik policije Slavko Jevđenić, strog, ali odmeren, sedi za glavnim stolom u prostoriji.

- Do sada je 15 policijskih službenika napustilo obuku iz različitih razloga i trenutno ih ima 63. Nećete verovati, ali mnogi su otpali prvi dan kada smo im dozvolili da uzmu telefone u ruke, što je inače ovde zabranjeno. Mi nismo opterećeni da mnogo njih prođe obuku, nego da dobijemo kvalitetan kadar koji će prolaziti naredne obuke i na najbolji mogući način izvršavati sve zadatke - poručuje pukovnik Jevđenić i ispraća nas zadovoljan jer očigledno sve protiče kako je planirano.

*KOMPLETNE SNIMKE POGLEDAJTE NA SAJTU REPUBLIKA.RS

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading