Novo naučno čudo moglo bi da greje Zemlju: Kinezi napravili i veštačko Sunce!

Autor:

Svet

15.11.2018

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski naučnici su pre samo nekoliko nedelja iznenadili svet najavom da će uskoro u orbitu lansirati prvi veštački Mesec kako bi obasjavao površinu nekih njihovih gradova, i to čak osam puta jače nego prirodni Zemljin satelit, a sada se pojavila vest o još jednom čudu iz Pekinga - veštačkom Suncu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Veštačko Sunce

Naime, istraživači koji rade na pronalaženju osnovnog izvora čiste energije u Kini stvorili su neverovatno jaku aparaturu koja može da dostigne temperaturu i do 100 miliona stepeni Celzijusovih, što je skoro sedam puta jače od naše najbliže zvezde. Mediji prenose da će naše Sunce tako doslovno biti mlako, u poređenju s jačinom energije kineskog izuma, s obzirom na to da mu je najviša temperatura u jezgru oko 15 miliona stepeni.

- Još testiramo izum koji smo nazvali Eksperimentalni napredni superprovodni tokamak - (EAST), a koji mnogi zovu i veštačko Sunce - saopštili su iz kineskog Instituta za fiziku plazme, povezanog s Kineskom akademijom nauka.

 

 

Đinping gospodar i Afrike?

Kina, na čelu s predsednikom Si Đinpingom, na putu je da u potpunosti zagospodari afričkim kontinentom, sudeći po izveštajima kompanija koje mere rejting ulaganja, jer se pokazalo da je Peking zemljama u razvoju na "crnom kontinentu" godišnje u periodu od 2012. do 2017. davao i do 10 milijardi dolara.

Investicije na koje odlazi najveći deo kineskog novca su infrastrukturni projekti, elektrane, putevi, mostovi i komunikacioni sistemi, a najveći korisnici kineskog kredita su Kongo, Mozambik, Zambija i Angola. Među najnovijim projektima je i grandiozni most Maputo-Katembe u Mozambiku, koji je koštao 785 miliona dolara, a koji je predsednik te zemlje Filipe Njusi otvorio ovog meseca.

Pored toga, Kinezi u Nigeriji grade auto-put dugačak 1.400 kilometara, a investicija je vredna više od 11 milijardi dolara. Važan je i projekat u Tanzaniji, gde kineske firme grade prugu vrednu 3,2 milijarde dolara.

Iz te institucije navode da je koncept dizajniran s ciljem da pokuša da replicira način na koji zvezda u centru našeg solarnog sistema proizvodi svoju kolosalnu energiju.

Naučnici: Samo da bismo uključili mašinu potrebno nam je oko 15.000 dolara

- "EAST" je velika mašina postavljena unutar okruglog okvira, a koristi nuklearnu fuziju kako bi stvorila ogromnu toplotu. Samo da bismo je uključili potrebno nam je oko 15.000 dolara - saopšteno je iz centra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Teleskop

Inače, čitava konstrukcija smeštena je u provinciji Anhui u istočnoj Kini na jednom od nekoliko ostrva, a naučnici navode da bi ona jednog dana mogla da se koristi kao alternativni izvor energije na Zemlji.

Nove kineske rakete zabrinule SAD

Najnoviji nevidljivi kineski avioni J-20 ove nedelje su u velikoj vojnoj vežbi pokazali svu ubojitost raketa vazduh-vazduh iznad grada Džuhaija, što je zabrinulo SAD. Naime, rakete tipa PL-10 i PL-15 imaju domet i do 400 kilometara, a lovac J-20, prema tvrdnjama kineskih zvaničnika, bolji je od svojih pandana, američkih F 22 Raptor i F 35.

- To bi moglo da otvori put za korišćenje čiste energije. Trenutna nuklearna energija stvorena fisijom ostavlja dugotrajni toksični otpad koji želimo da svedemo na minimum - izjavili su naučnici, dodajući da su na dobrom putu da to i ostvare.

Druga nova kineska čuda
- Brana Tri klisure - najveća je vrsta te građevine na svetu i nalazi se na reci Jangcekjang u Kini. Izgradnja je koštala oko 50 milijardi dolara, a raseljeno je 1,3 miliona ljudi
- FAST - najveći radio-teleskop ikada nalazi se u provinciji Guangdžo, a ima površinu od 30 fudbalskih igrališta i prečnik od 300 metara. Koštao je 180 miliona dolara
- Najbrža pruga na svetu - dugačka je 2.230 kilometara i povezuje Guangdžou i Peking. Poslednja deonica predviđena je da bude izgrađena 2019. Prosečna brzina voza biće oko 430 kilometara na čas

Vest o tom gigantskom projektu dolazi nakon što je Kina pokrenula proizvodnju veštačkih Meseca, koji su zapravo sateliti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading