(FOTO, VIDEO) POTRESNE SCENE S KUBE OBIŠLE SVET, 20 LJUDI BIJE JEDNOG MLADIĆA! Oglasio se i Bajden: Amerika je uvek uz narod koji se bori za prava!

Autor: Republika

Svet

14.07.2021

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dramatične scene sa Kube obišle su čitav svet nakon što su posle više decenija organizovani prvi antivladini protesti povodom kojih se oglasio i američki predsednik Džo Bajden i to nakon što je kubanski predsednik Migel Dijas Kanel optužio SAD za organizovanje haosa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Scene sukoba s Kube obišle su svet  

Potresne scene s Kube obišle su čitav svet ovih dana nakon što se na hiljade građana pridružilo protestima usmerenim protiv komunističke vlade, što su prve takve demonstracije posle nekoliko decenija organizovane na toj ostrvskoj zemlji, a jedan snimak izazvao je posebnu pažnju budući da se na njemu vidi kako oko 20 osoba, među kojima i grupa policajaca, udara jednog mladića. 

Iz video-zapisa nije najjasnije zbog čega je mladić napadnut, ali se vidi da ga iz grupe demonstranata najpre izvodi nekoliko policajaca, koji ga jedan za drugim pesnicama udaraju u stomak i po glavi.

Zatim se policajcima priključuju i građani koji takođe šamaraju mladića, dok ga u jednom trenutku jedan od njih jako udara pesnicom u glavu. 

 

 

Inače, na hiljade Kubanaca izašlo je na ulice tvrdeći da ne mogu više da žive u zemlji u kojoj je  neprestana nestašica hrane, medicinske opreme, ali i u kojoj nema slobode. Situaciju dramatično pogoršavaju američke sankcije, a posebno aktuelna teška situacija s pandemijom koronavirusa. 

S druge strane, novoizabrani predsednik Kube Migel Dijas Kanel, koji je dužnost na čelu zemlje preuzeo sredinom aprila nakon povlačenja Raula Kastra, optužio je SAD za novonastali haos u zemlji. Kako je istakao, američke sankcije, koje su pooštrene poslednjih godina, jedine su odgovorne za ekonomske nedaće u njegovoj zemlji poput nestašice lekova i stalnih nestanaka struje. Takođe, direktno je etiketio Ameriku kao zemlju koja plaća organizovanje protesta na kubanskom tlu.  

- Postoji grupa ljudi, plaćenika kojima vlada SAD plaća indirektno preko američkih vladinih agencija da organizuju takve demonstracije - rekao je Dijas Kanel tokom razgovora s pristalicama u opštini San Antonio de los Banjos.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Migel Dijas Kanel i njegov prethodnik Raul Kastro 

I pored tih optužbi, američki predsednik Džo Bajden, koji se po pitanju novonastale situacije na Kubi oglasio juče, nije komentarisao Dijas Kanelove reči, već je podržao proteste. 

- Sjedinjene Države uvek čvrsto stoje uz narod Kube dok se bore za svoja univerzalna prava. Zato pozivamo kubansku vladu da se suzdrži od nasilja kojim pokušavaju da utišaju volju građana - naglasio je Bajden.  

Podsetimo, antivladine demonstracije izbile su u više kubanskih gradova, uključujući Havanu, a ubrzo nakon toga na ulice su u velikom broju izašli i građani koji su izrazili podršku vladi i predsedniku. U opštoj tuči s policijom stradao je jedan muškarac. 

S tim u vezi je predsednik Kube izjavio i da "nećemo dozvoliti kontrarevolucionarnim plaćenicima prodatim američkoj imperiji da izazovu destabilizaciju". 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SilentWalker

14.07.2021 12:07

Jadna je zemlja u kojoj su protestanti podržani od strane SAD. Svi pamtimo kako su prošle sve te zemlje širom svijeta.