RUSIJU VIŠE NIKO NEĆE MALTRETIRATI! Putin poslao oštru poruku i sastavio crnu listu: Evo koje zemlje je etiketirao kao NEPRIJATELJE

Autor: Republika

Svet

27.04.2021

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin već je najavio da će zvanična Moskva sastaviti spisak neprijateljskih zemalja, a sada je u medije procurilo koje države će se naći na toj crnoj listi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski predsednik Vladimir Putin 

Ruski predsednik Vladimir Putin je u trenutku više nego zategnutih odnosa sa Zapadom odlučio da sastavi crnu listu neprijateljskih zemalja širom sveta, a iako ona tek treba da bude finiširana u vladi, u medije je procurio deo potencijalnih kandidata, pri čemu je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u nedelju već potvrdila da će među njima sigurno biti Sjedinjene Države.

- Vašington je dovoljno dugo maltretirao Rusiju - poručio je i bivši ruski lider i aktuelni Putinov saradnik, Dmitrij Medvedev, potvrdivši u autorskom tekstu za ruske medije da će nakon objave crne liste mnogi shvatiti da će njegova zemlja zauzeti drugačiji stav. 

U međuvremenu, mediji su objavili da bi osim SAD, na vrhu liste neprijatelja, mogle da se nađu Britanija i, potpuno očekivano, Poljska, kao najverniji američki sledbenik u Evropi. Osim njih, visoko mesto će zasigurno zauzeti i Češka Republika koja je sa zvaničnom Moskvom zaratila prethodne nedelje optuživši Rusiju za podmetanje ekplozije u češkoj fabrici oružja 1914, kada su poginule dve osobe. 

Taj događaj je pokrenuo lavinu verbalnih sukoba na nivou dve zemlje, a sve se završilo međusobnim proterivanjem diplomata, pri čemu se na taj koraj prvi odlučio Prag. 

Među tradicionalnim neprijateljima su i Baltičke zemlje, Letonija, Estonija i Litvanija, kao i Ukrajina, a pomalo iznenađuju najave da bi Putin mogao da dodatno zahladni odnose i sa Kanadom i Australijom. Zasad nije obelodanjeno zbog čega su i te dve zemlje potencijalni kandidati za listu.     

- Spisak još nije završen i potrebna je njegova finalizacija. Niko nije nazvan neprijateljem ni zbog čega, za sve postoji dobar razlog. Još radimo na tome šta će tačno podrazumevati kontramere protiv tih zemalja. Postoji opcija da se u pojedinim državama potpuno onemogući zapošljavanje ruskih državljana u diplomatskim misijama - objasnio je medijima neimenovani izvor iz ruske vlade i osvrnuo se na slučaj Nemačke i Francuske. 

- Većina evropskih zemalja je pod snažnim uticajem Amerike, kao i Francuska i Nemačka, ali te dve zemlje ipak su samostalne u mnogim segmentima i na njih gledamo kao na pregovaračke - istakao je izvor, aludirajući na to da se one najverovatnije neće naći na crnoj listi.

Podsetimo, najnovija runda sankcija koju su SAD uvele Ruskoj Federaciji bila je podstaknuta slučajem "Navaljni". 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading