Zvanično kraj: ORBANOVA PARTIJA NAPUSTILA NAJVEĆU POLITIČKU GRUPACIJU EU!

Autor: Republika

Svet

18.03.2021

20:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranka Fides mađarskog premijera Viktora Orbana zvanično je saopštila da napušta Evropsku narodnu partiju (EPP).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban

Mađarska državna sekretarka za porodična pitanja Katalin Novak prenela je na Tviteru da je "vreme za odlazak" i zvanično pismo o razlazu koje je potpisao sekretarijat mađarske stranke.


- Obaveštavamo predsedništvo Evropske narodne stranke da Fides više ne želi da zadrži svoje članstvo i zbog toga ga napušta -  navodi se u pismu.

Fides je na taj način okončao raskid s najvećom političkom grupacijom Evropske unije (EU) koja okuplja pretežno desničarske stranke.

Mnogi članovi EPP-a su ranije vodili kampanju za izuzeće Fidesa zbog antievropskih stanova i mera, ocenjeno kao kršenje osnovnih prava.

Fides se početkom marta povukao iz poslaničke grupe EPP-a u Evropskom parlamentu, osuđujući usvajanje reforme statuta te političke grupacije.

Izmene tih internih pravila treba da omoguće suspendovanje ili čak isključenje čitavih delegacija, a ne više samo pojedinih članova.

EPP koju predvodi Poljak Donald Tusk uskoro treba da se sastane i odluči o isključenju Fidesa.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading