STRUČNJACI ZAKUKALI ZBOG TRAMPOVE ODLUKE O SZO: Ugroženo je okončanje pandemije

Autor: Tanjug

Svet

29.05.2020

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski zdravstveni lideri kritikovali su danas odluku američkog predsednika Donalda Trampa da SAD prestanu da izdvajaju novac za Svetsku zdravstvenu organizaciju, navodeći da se time ugrožavaju šanse da se pandemija korona virusa što pre okonča.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Tramp je danas saopštio da će SAD prekinuti odnose sa SZO i preusmeriti sredstva na druge organizacije.

Stručnjaci poručuju da su prestrašeni i ogročeni zbog najave američkog predsednika, budući da će time, kako navode, ne samo oduzeti resurse SZO koji su potrebni za vođenje borbe, već da to potencijalno može i da potkopa međunarodnu saradnju naučnika, prenosi Gardijan.


Direktor Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i nekadašnji šef kancelarije UN za sidu (UNAIDS), virolog Peter Piot ocenjuje da je prestanak finansiranja SZO "opasna, kratkovida i politički motivisana odluka, s potencijalnim posledicama po javno zdravlje za sve zemlje sveta, bilo da su bogate ili siromašne".

- Pandemija Kovida-19 je najveći globalni zdravstveni izazov sa kojim se suočilo naše društvo u poslednjih 100 godina. Sada nam je SZO potrebna više nego ikad. Njihova tehnička ekspertiza, smernice i liderstvo pomažu državama da primene optimalne naučno zasnovane strategije za sprečavanje i kontrolu Kovida, što može da nam pomogne u budućnosti - rekao je Piot, a prenosi Blic.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading