DA LI JE NA ISTOKU NA POMOLU NOVI RAT?!

Autor: blic.rs

Svet

19.09.2017

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki supersonični bombarderi B-1B, zajedno sa stelt lovcima F-35B, sproveli su veliku združenu vojnu vežbu sa Južnom Korejom s ciljem da se odgovori na "remetilačko ponašanje Severne Koreje i njenog lidera Kim Džong Una", navodi se u izveštaju južnokorejske agencije Jonhap, koja je citirala izvor iz vlade Južne Koreje

RepublikaFoto: youtube.com/AiirSource Military
Lovac F-35

Američka vojska izvela je simulaciju bombardovanja ciljeva u Severnoj Koreji, rekao je pomenuti izvor.

Nakon vežbi, bombarderi B-1B i lovci F-35 odleteli su u vojne baze u Japanu i na Guamu, ističe Jonhap. Vojne vežbe su se održale svega nekoliko dana nakon raketnog testa Severne Koreje. Tada je projektil preleteo preko japanskog ostrva Hokaido i izazvao opštu paniku u "zemlji izlazećeg sunca".

Vrhunac tenzija

Tenzije na Korejskom poluostrvu dostigle su novi vrhunac nakon poslednjeg raketnog testa Pjongjanga u septembru, šetog po redu. Severna Koreja je prethodno tvrdila da je testirala hidrogensku bombu koja može uspešno biti namontirana na interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lider Severne Koreje Kim Džong Un

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio novu rezoluciju po kojoj se Severnoj Koreji uvodi još žešći paket sankcija, ovoga puta na izvoz tekstila i uvoz nafte, kao odgovor na nuklearne testove. Kim Džong Un je odluku proglasio sramnom, i najavio još veće jačanje vojnih kapaciteta kao odgovor.

- Ova rezolucija, koju je izmislila Amerika, samo pokazuje da je put koji je Severna Koreja odabrala ispravan - poručio je severnokorejski lider.

Po ko zna koji put oglasio se i predsednik SAD Donald Tramp, ali je ovoga puta izneo najozbiljniju pretnju do sada:

- SAD su spremne da iskoriste svu moć svog vojnog kapaciteta kako bi odgovorile na upotrebu severnokorejskog nuklearnog arsenala - poručio je Tramp.

Ili diplomatija ili...

Oglasili su se i visoki zvaničnici SAD, ambasadorka u UN Niki Hejli i šef diplomatije Reks Tilerson.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Oštro zapretio Pjongjang: Reks Tilerson

- Uprkos traženju mirnog rešenja, naša administracija ne isključuje mogućnost vojnog udara na Severnu Koreju. Želeli smo da se ponašamo odgovorno i iscrpimo sve diplomatske opcije kako bismo privukli njihovu pažnju. Ako se to pokaže neučinkovitim, onda će se general Džejms Matis (sekretar odbrane - šef Pentagona, prim.nov.) pobrinuti za njih - poručila je Niki Hejli, dok je Reks Tilerson za CNN izjavio:

- Stvar je jasna: ako diplomatija ne uspe, jedino što nam preostaje je vojna intervencija.

Međutim, pitanje je koliko će to biti ostvariva opcija, imajući u vidu da Rusija i Kina, dve svetske sile koje se pritom graniče sa Severnom Korejom, strogo odbijaju bilo kakvu vrstu vojne intervencije, poručujući da to "neće dovoliti".

Plan dvostrukog zamrzavnja

I Moskva i Peking umesto toga predlažu tzv. "plan dvostrukog zamrzavanja", koji preporučuje da Severna Koreja odustane od nuklearnih testova, ali samo ukoliko SAD i Južna Koreja obustave svoje vojne vežbe. Međutim, Vašington je odbacio taj plan, istakavši da "SAD imaju puno pravo da vojno sarađuju sa Južnom Korejom".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predlaže diplomatsko rešenje: Vladimir Putin

Vladimir Putin, predsednik Rusije, upozorio je SAD da "pokazivanje mišića" neće doneti ništa dobro, već samo "povećanje vojne histerije koja će dalje gurnuti svet u stanje planetarne katastrofe i ogromnih gubitaka ljudskih života".

S druge strane, Kina je bila daleko oštrija.

"Kina nikada neće dozvoliti haos na Korejskom poluostrvu i rat na sopstvenom pragu", javila je agencija "Sinhua"početkom septembra.

Peking: Nećemo rat na našem pragu

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Ren Guokjang poručio je da je konstruktivni dijalog jedini način da se reši severnokorejska kriza, i dodao da će Kina inisistirati na "denuklearizaciji regiona".

- Nikada nećemo dozvoliti haos u Severnoj Koreji i rat na našem pragu - rekao je Guokjang.

Njegova koleginica iz Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izjavila je da "korejski problem nije kompjuterska igra", i pozvala sve strane da se aktivno uključe u pronalaženje mirnog rešenja situacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading