(FOTO) Putin i Šojgu zadovoljni vojnom vežbom "Zapad 2017"

Autor: Tanjug

Svet

18.09.2017

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane te zemlje Šergej Šojgu pohvalili su rezultate rusko-beloruskih vojnih vežbi "Zapad 2017" koje su održane u Luškom rejonu, izjavio je komandant snaga zapadne vojne oblasti general pukovnik Andrej Kartapolov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pratili svaki pokret: Sergej Šojgu i Vladimir Putin

- Vrhovni komandat i ministar odbrane su veoma pohvalili vežbu - rekao je Kartapalov. 

Istovremeno je ukazao na opseg današnjih vežbi, prenosi TAS. 

- Obim današnje obuke bio je sjajan, oko 600 kilometara na frontu - istakao je on. 

Visok nivo obuke

Prema njegovim rečima, jedinice koje učestvuju u vežbama imaju veoma visok nivo obuke i uspešno završavaju sve postavljene zadatke uprkos komplikovanim vremenskim uslovima. 


Putin će sutra posetiti ruski koncern Almaz-Antej. 

Dojče vele ranije je ocenio da su i pored svih ruskih pokušaja smirivanja, članice NATO veoma zabrinute zbog rusko-beloruskih vojnih vežbi "Zapad-2017", a pre svega je reč o istočnoevropskim članicama Alijanse koje strahuju da bi Rusija mogla da ih napadne.
 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne smeta im kiša

DW se pita da li je Zapad, dakle NATO, imaginarni neprijatelj rusko-beloruske vojne vežbe nazvane "Zapad-2017"? 

Defanzivni manevar

Navodi se da rusko Ministarstvo odbrane to negira i tvrdi da je manevar "potpuno defanzivne prirode i nije usmeren ni prema jednoj zemlji, niti grupi zemalja".

- Izabrali smo vojna uporišta koja su dosta daleko od granice Ukrajine, Poljske, Litvanije i Letonije - dodaje savetnik beloruskog ministra odbrane Oleg Vojnov za svaki slučaj, navodi DW.

Navodi se da dve vojske imaju fiktivne neprijatelje kojima su čak dali i imena: Vajšorija, Lubenija i Vesbarija. 

Međutim baltičke zemlje i Poljska strahuju da bi to mogla da budu i njihova imena - one se još uvek dobro sećaju poslednje ruske vojne vežbe koja se takođe zvala "Zapad" iz 2013. godine. Nekoliko meseci kasnije, Rusija je zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim i tamo je, kao što je poznato - i ostala, navodi DW.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading