SUDAR TITANA: SAD i Kina 2018. utrošile stotinu milijardi na vojsku

Autor: Republika

Svet

01.05.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države potrošile su 2018. na vojsku vrtoglavih 649 milijardi dolara, što je najveći iznos dat u te svrhe u istoriji, ocenio je međunarodni institut za mirovne studije u Stokholmu (SIPRI), navodeći da Vašingtonu na put nekontrolisanog ulaganja u oružje trenutno može da stane jedino moćna Kina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Fotomontaža
Donald Tramp i Si Đinping

Naime, prema istraživanju instituta, najmnogoljudnija zemlja sveta našla se na drugom mestu kada su u pitanju izdaci za oružane snage jer je u protekloj godini za njih izdvojila 250 milijardi dolara.

Na trećoj poziciji, suprotno svim očekivanjima, nije se našla Ruska Federacija, budući da je godinama zauzimala tu poziciju. Ta zemlja je čak spala na nisku šestu poziciju jer su je daleko pretekle Saudijska Arabija, Indija, pa na kraju i Francuska.

Rusija prvi put nije u prvih pet

- 6. mesto na listi država koje najviše ulažu u vojsku zauzela Ruska Federacija

- 61,4 milijardi dolara potrošila u 2018.

- prvi put od 2006. dogodilo se da nije među prvih pet potrošača

- 3,5 odsto ta zemlja smanjila ulaganja u periodu od 2017. do 2018.

- To ukazuje na rastući trend da su mnoge države prepoznale potrebu ulaganja u vojne snage, posebno u ovim nestabilnim vremenima - ocenjuju analitičari.

Analitičari: Mnogi su prepoznali opasnost u ovim nestabilnim vremenima, pa sve više ulažu u vojsku

Trećeplasirana Saudijska Arabija troši 67,6 milijardi dolara na oružje, uprkos smanjenju troškova za gotovo šest odsto, dok Indija izdvaja 66,5 milijardi. Prati je Francuska sa 63,8 milijardi.

Rusija i Kina podigle flote

Ruska Federacija i Kina započele su u ponedeljak zajedničke masovne mornaričke vojne vežbe "Pomorska Saradnja 2019" u Pacifiku, u sklopu kojih su dve sile nagotovs stavile svoje najmoćnije brodove. Rusku flotu predvodi navođeni raketni kruzer "Varjag", a u stopu ga prati nuklearna podmornica, dva protivpodmornička broda, korvete, krstareći brod, tanker i spasilačko plovilo. Isti je sastav i kineske mornarice koja će učestvovati u vojnim manevrima do subote s tim što će u tim aktivnostima učestvovati dodatnih 80 mornara.

Podsetimo, Rusija i Kina su održale prve mornaričke vežbe u Žutom moru u avgustu 2005.

Institut je listu napravio na osnovu podataka iz 155 od ukupno 168 zemalja sveta, a na osnovu troškova plata, misija i operacija, kupovine oružja i opreme, kao i istraživanja razvoja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Rusija se spaja sa Severnom Korejom

Vladimir Putin zadužio je ministarstvo za razvoj dalekog istoka i Arktika da prouči projekat izrade saobraćajnog mosta koji bi povezao ruski region Primorski i Severnu Koreju. Šef Kremlja se o tom projektu dogovorio na nedavno održanom samita sa severnokorejskim kolegom Kim Džong Unom, međutim, nije precizirao kada bi on mogao da bude gotov. Inače, granica između Ruske Federacije i Severne Koreje dugačka je 39,4 kilometra, od čega su oko 22 kilometra vodena. Dosad su dve zemlje bile povezane vazdušnim putem i železničkim mostom preko reke Tumen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading