AMERIČKA AMBASADA "PAKUJE" ZATVOR DODIKU?!

Autor: novosti.rs

Svet

19.10.2018

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Službenici Ambasade SAD u Sarajevu vrše pritisak na Tužilaštvo BiH da protiv novoizabranog srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika podigne optužnicu kako bi ga sprečili da preuzme ovu funkciju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

Prema informacijama do kojih je došao ovaj list, za direktan uticaj na Tužilaštvo BiH zadužena je Kortni Klajn, rukovodilac Kancelarije za vladavinu prava u Ambasadi SAD u BiH.

List navodi da ona već danima sedi u tužilačkim kancelarijama u Sarajevu i insistira na tome da što pre, na bilo koji način, bude pripremljena optužnica protiv Dodika koja bi omogućila da bude priveden i da mu bude određen pritvor.

Iza svega, kako navode izvori "Večernjih novosti", stoji odlazeći ambasador SAD Morin Kormak, čiji mandat su obeležili oštri sukobi sa Dodikom i neprikriveno mešanje u unutrašnja pitanja i politiku BiH.

Ona je tokom izbornog dana pozivala građane na birališta, a potom čak i posetila Centralnu izbornu komisiju BiH kada je bilo izvesno da Dodik i SNSD ubedljivo vode, pokušavajući da forsira priču o "neregularnosti glasanja".

List navodi da je izbor Dodika za srpskog člana Predsedništva BiH uznemirio predstavnike zapadnih zemalja zbog njegovih bliskih veza s Moskvom, ali i zbog insistiranja na samostalnijoj Republici Srpskoj i izjavama o njenoj mogućoj nezavisnosti.

U tekstu se podseća da se, uoči opštih izbora u BiH, uveliko govorilo o mešanju u izbore pojedinih stranih zemalja, prije svega Velike Britanije, s ciljem slabljenja Dodikove pozicije, te da se uključila čak i britanska obaveštajna služba koja je aktivno radila na tom zadatku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading