(VIDEO) Povorka ponosa danas u Sarajevu

Autor: Mediji, Republika

Svet

08.09.2019

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini održava se u glavnom gradu Sarajevu. Šetnja učesnika krenula je od Vječne vatre i kreću se prema Trgu Bosne i Hercegovine gdje će se organizatori obratiti učesnicima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Učesnici povorke

Učesnici Povorke ponosa prošetat će Ulicom Maršala Tita, od Vječne vatre do Trga BiH. Povorku će štititi i antisnajperske snage raspoređene na krovove zgrada, a šetnja neće trajati duže od dva sata.

Program će, osim šetnje, sačinjavati i govori članova organizacionog odbora. Zabavnog programa, kako je rečeno, neće biti.

Prema definiciji, Parada ponosa, ili Povorka ponosa, poznata i kao Gej parada je godišnja povorka LGBT osoba, koja se održava u mnogim gradovima širom sveta.

Većina parada se organizuje u junu, kako bi se održalo sjećanje na Stounvolsku pobunu (demonstracije protiv policijske represije u SAD iz 1969. godine), ali ih, gledano na svetskom nivou, ima tokom cijele godine.

Istovremeno organizovan je i skup koji se protivi Paradi Ponosa. Učesnici ovog skupa su uzvikivali "Alahu Ekber", a napadnut je i novinar televizije N1.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading