Za žločin koji je snimnjen u direktnom televizijskom prenosu u Dobrovoljačkoj još uvek nema optuženih

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.05.2019

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je obeshrabrujuće i tužno da 27 godina od zločina nad nevinim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i dalje nema nijedne optužnice za taj ratni zločin snimljen u gotovo direktnom televizijskom prenosu.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Nedeljko Čubrilović

Čubrilovic je rekao da je obeshrabrujuće i tužno to što niko nije osuđen za ubistva nevinih mladih vojnika, koji su se mirno povlačili iz grada uz obećanje da im se ništa neće desiti, prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

- Ni optužnica, ni presuda nema ni nakon što je Ustavni sud BiH 17. januara prošle godine prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, vojnika JNA koji su ubijeni 2. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, pa je naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine u ovom predmetu - naglasio je Čubrilović.

On je, povodom obeležavanja 27 godina od zločina nad vojnicima JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, istakao da više od godinu dana javnost nema informacije da li je Tužilaštvo postupilo po naredbi Ustavnog suda BiH.

Čubrilović smatra da za BiH nema ni pomirenja, ni bolje budućnosti dok odgovorni za ratne zločine i njihovi nalogodavci ne budu kažnjeni.

- Dosadašnja praksa rada pravosudnih institucija, nažalost, pokazuje da za njih postoje malo manje i malo više odgovorni za zločine i da se posredstvom optužnica i presuda pokušava definisati karakter rata u BiH, po kojem bi isključivo Srbi trebalo da budu odgovorni, a Bošnjaci amnestirani - zaključio je Čubrilović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading