Hrana koja uništava telo: OVO nikako nemojte jesti pred spavanje

Autor:

Lifestyle

04.12.2020

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanje našeg organizma zavisi od hrane koju unosimo. Pored zdravih namirnica, postoje i one koje razaraju naše telo i njih bi trebalo izbegavati, naročito u večernjim časovima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvo pravilo kojeg bismo se trebali držati kada ogladnimo kasno uveče je da ne jedemo previše.

Uveče telo traži lakšu hranu, a ako pojedete nešto jače, to će biti loše za stomak. Opteretiće ga, biće potrebno puno vremena da svari hranu, može se javiti bol, a istovremeno ćete poremetiti san.

Stomak prosečne osobe troši 3 sata da potpuno preradi hranu i dovede je do creva, pa je jasno da su kasni obroci loša ideja. Ovu hranu je najbolje izbegavati:

 

Hrana bogata mastima

Zaboravite sladoled, kekse, pljeskavice i svu hranu bogatu štetnim mastima jer deluju na stomak isto kao i alkohol.

Potrebno je više vremena da se masti probave iz hrane. Dobro je jesti masnoću umereno ako želite da budete siti između obroka, ali pre spavanja izbegavajte ovu hranu jer će izazvati osećaj težine u stomaku, a često i bol.

Treba izbegavati mleko, jogurt, avokado, orahe, sladoled i puter. Jedna od najštetnijih namirnica je definitivno punomasni sir.

Čokolada

Pored visokog udela masti, sadrži i kofein koji se nalazi u kakao puteru, ali i teobromin koji podstiče želučani refluks.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kisela hrana

Oko 10 odsto mladih pati od refluksa, a mnogi ne znaju da bi uzrok mogla biti kisela hrana koju jedu uveče. Uobičajeni simptom je sagorevanje u zadnjem delu grla ili u grudima. Problem je u tome što se sadržaj želuca malo vraća u grlo, što se pogoršava u ležećem položaju.

Uzrok može biti začinjena i pržena hrana, kao i svi obroci na bazi soka od paradajza koji su vrlo kiseli, pa ih treba ukloniti sa spiska dozvoljenih pre spavanja.

 

Orašasti plodovi

Bez obzira da li su zasićene ili nezasićene, želučana mast je uvek loša uveče. Iako su orasi uglavnom bogati masti, treba ih izbegavati pred spavanje. Na vas će najgore uticati orasi, kikiriki i indijski orah, a bademi i pistacije su najlakši za stomak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Njonja

05.12.2020 08:42

Najbolje ne jesti uopšte, umrecete od gladi sem te sitnice bićete zdravi