Ovo je preporuka lekara: Izračunajte koliko vode treba da popijete u izolaciji - evo kako!

Autor: Republika

Lifestyle

30.03.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manja dehidriranost može prouzrokovati glavobolju, umor i manjak koncentracije, a što je stupanj dehidriranosti veći, povećava se i rizik za zdravlje, tvrde lekari.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- U ovo vreme ograničenog kretanja, kada smo osuđeni na dugotrajni boravak u kući, kako bi osigurali adekvatnu brigu za sebe, svoje zdravlje pa samim tim i za zdravlje osoba o kojima brinemo, s kojima delimo stambeni prostor, nikako ne smemo da zaboravimo na adekvatnu hidrataciju tela - upozorili su lekari.

- Zdravstvena preporuka je piti 0,3 dl vode/kg telesne mase dnevno što znači da osoba od 60 kg treba da popije malo manje od dva litra vode dnevno, osoba od 80 kg malo ispod 2,5 l, dok dete od 25 kg treba da popije oko 7,5 dl vode - dodali su stručnjaci.

Naglasili su da i sasvim mala dehidriranost može da bude uzrok glavobolje, umora i manjka koncentracije, a što je nivo dehidriranosti tela viši, povećava se i rizik za zdravlje. Voda je izuzetno važna jer oslobađa naš organizam od štetnih sastojaka, reguliše nam telesnu temperaturu, olakšava varenje i čini kožu zdravom. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Riziku od dehidriranosti izloženi smo svi, ali mala deca i nemoćne osobe posebno su rizične grupe jer zavise od brige drugih. Ne zaboravimo da ih potsetimo da redovno piju vodu, toplu limunadu i čajeve i to pre nego što osete da su žedni. Ne zaboravimo da im ponudimo i toplu supu ili druga kuvana jela koja će osim što će ih okrepiti, i telo snabdevati tečnošću i elektrolitima - kažu lekari.

Posebno naglašavaju koliko je važno da se deca nauče od malih nogu da je voda najzdravije piće. 

- Znamo da su upravo oni skloni ispijanju slatkih i gaziranih pića koja su izrazito visoke energetske vrednosti i koja brzo smanjuju osećaj gladi, ali im nedostaju preko potrebni vitamini i minerali. Vrlo je važno da razgovarate s detetom o važnosti vode za zdravlje - dodali su.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading