Šta nam poručuju "cvrkutanjem" i cvokotanjem?

Autor: petmagazine.rs

Lifestyle

22.10.2019

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored ptica, mačke imaju najširi opseg zvukova od svih ljubimaca. Iako su najpoznatije po mjaukanju i predenju, spisak zvukova koje na dnevnom nivou proizvode neuporedivo je veći.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zavisno od situacije, vaša mačka je sposobna da proizvede veliki broj različitih varijacija osnovnih zvukova, koji se razlikuju po važnosti. Neki odražavaju zadovoljstvo i spokoj, dok drugi izražavaju brigu, strah i ljutnju. Svima je jedno zajedničko – izražavaju stanje uma vašeg ljubimca.

Cvrkutanje

Ovaj zvuk koji uče dok su mačići, za nijansu je deklarativniji od mjaukanja. Originalno ga koristi majka da kaže mačićima da obrate pažnju na nju i da je prate. Tako bi vaša mačka taj zvuk mogla da koristi da vam kaže da obratite pažnju na nju ili kao način da vam ukaže na nešto što ona misli da je važno. Takođe, ovi zvukovi se mogu javiti i kad je mačka uzbuđena i srećna.

Cvokotanje

Možda ste čuli vašu mačku kako cvokoće zubima kad dugo vremena gleda kroz prozor u neku pticu ili vevericu na drvetu. Nekad je to praćeno i cvrkutanjem, škripanjem ili blagim plačnim glasom koji ispušta. Cvokotanje se smatra indikatorom predatorskog uzbuđenja i stresa jer vidi plen, ali ne može da ga dohvati.Neki tvrde da je to oponašanje zvukova plena kako bi ga namamila, ali je ta teorija potpuno neosnovana, jer se mačke u lovu oslanjaju na to da budu što tiše i nevidljivije.

Govor rasa

Neke mačke su po prirodi „pričljivije“ od drugih. Generalno pravilo je da su mačke s kratkom dlakom „pričljivije“ i otvorenije od dugodlakih. Ako tražite brbljivog ljubimca, tražite rase s azijskog područja – sijamska, japanski bobtejl, sibirska i orijentalna samo su neke od mnogih. Ako želite da vam u kući bude tišina, onda se bolje odlučite za persijsku, rusku plavu, norvešku šumsku mačku…

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading