MEJN KUN MAČKE: Nežni div od 11 kilograma

Autor: Katarina Martić

Lifestyle

16.09.2017

02:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mejn kun rasa ima izuzetno stabilan karakter i ove životinje obožavaju decu, zbog čega ih lekari često preporučuju u terapiji dece obolele od autizma

RepublikaFoto: Gordana Pušić​​​​​​
Dobroćudne mace mogu da budu teške i do 11 kilograma

Masivno telo, izrazito dug rep i karakteristični čuperci na ušima poput risa karakteristike su koje plene pažnju ljudi, zbog čega su jedna od najomiljenijih rasa mačaka - Mejn kun.

LIČE NA RAKUNE

One spadaju u najveće domaće mačke. Ženke su teške oko 7 kg, a mužjaci oko 11 kg.

- Postoje razne legende o nastanku ovih veličanstvenih mačaka. Po jednoj legendi su nastale ukrštanjem domaće mačke sa rakunom. S obzirom da je to biološki nemoguće, pojavila se druga legenda, po kojoj su nastali ukrštanjem turskih angora kraljice Marije Antoanete, koje je ona poslala u Ameriku spremajući se za beg iz Francuske, i risova. Ime dobija po državi Mejn (Maine) i rakunima (racoon), verovatno jer su njihovi repovi podsećali na rakunske - objašnjava Gordana Pušić iz odgajivačnice "Kupinikcoons".

Kako god da su nastale, ove veličanstvene mačke su se razvile u divna bića divljeg izgleda i najnežnijeg karaktera u svetu mačaka. Nežni divovi i mačke psećeg karaktera su samo neki od atributa koje su ove mačke zaslužile svojim karakterom. Mejn kun možda nije mačka koja će vam stalno sedeti u krilu, ali će vas neumorno pratiti po kući i želeti da učestvuje u svemu što radite. Pored veličine i karaktera, glas je nešto što mejn kun odvaja od svih drugih mačaka. Nežan glas poput cvrkuta ptica je nešto što ćete sa uživanjem slušati svakog dana provedenog sa ovom pričalicom.

RODOVNIK JE VAŽAN

Mejn kun su mačke veoma stabilnog karaktera i odlično se slažu sa decom i drugim životinjama. Zbog toga lekari često preporučuju ovu rasu u terapiji dece obolele od autizma.

- Kao odgajivač, često se srećem sa predrasudama o uzgoju i motivu odgajivača. Da li je uzgoj posao ili ljubav? Pravi odgajivač ulazi u uzgoj iz ljubavi, živi sa svojim mačkama i one su neodvojivi deo njegove porodice. Zašto je važan rodovnik? Važno je znati poreklo mačke, iz kojih linija je potekla, da li je u tim linijama bilo genetskih bolesti, itd. Lako je razlikovati odgovornog odgajivača od takozvanih štancera, koji se uzgojem bave samo zbog novca. Odgajivač će vas pre kupovine zvati da dođete da se upoznate, da vidite mačiće i njihove roditelje, videćete uslove u kojima njegove mačke žive, moraćete da potpišete ugovor kojim se definišu prava i obaveze obe strane - naglašava Gordana, čiji su mačići postali šampioni, a mnogi su domove našli u više evropskih zemalja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading