OTKRIVAMO: Načelnik policije po nalogu DIJANE HRKALOVIĆ ŠTITIO NAJLJUĆEG ČLANA "KAVČANA"

Autor:

Hronika

29.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši šef MUP Milorad Šušnjić godinama sklanjao u fijoku prijave za iznudu i pretnje ubistvom protiv likvidatora "kavačkog klana".

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dijana Hrkalović

Spisak kriminalnih radnji bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović iz dana u dan sve je duži, a dokaze njene saradnje s mafijašima izvori Srpskog telegrafa otkrivaju sve češće. Naime, nije tajna da su mnogi načelnici radili po njenom nalogu, a jedan od njih je i Milorad Šušnjić, nekadašnji prvi čovek Policijske uprave Novi Sad.

- Kap koja je prelila čašu i posle koje je Šušnjić smenjen bilo je zataškavanje brutalnog prebijanja Miljana Mandića i skrivanje monstruma Ivana Kontića, koji je nedavno iz Crne Gore izručen Srbiji i odgovaraće za pokušaj ubistva. Klupko je počelo da se odmotava kada se javila sumnja da je Šušnjić, po direktnom nalogu Hrkalovićeve, u dužem vremenskom periodu štitio i nedavno uhapšenog ubicu Darka Eleza (40) i druge pripadnike "kavačkog klana" - priča za naš list izvor upućen u istragu koju je vodila Služba unutrašnje kontrole MUP Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/mariosekulic/printscreen
SPROVODIO TEROR: Darko Elez

IGNORISAO ISTRAGU

Naime, jedna od Elezovih žrtava podnela je krivičnu prijavu koja je volšebno nestala u Šušnjićevoj fijoci.

- Prijava je podneta zbog iznude, odnosno reketiranja i pretnje smrću, ali po njoj nije postupano čitavih devet meseci. Oštećeni je tada rešio da se obrati direktno Službi unutrašnje kontrole, koja je pet puta tražila da joj se dostave informacije vezane za ovaj slučaj, ali iz novosadske policije nisu dobili odgovor. Načelnik se očigledno osećao zaštićenim jer je iza njega stajala najmoćnija žena MUP, pa nije hajao za zahteve istražitelja.

Za šta Bosna tereti Eleza

- Protiv 31 pripadnika Elezovog klana u BiH od 2014. traje suđenje. Oni se terete za ubistva Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, pokušaj ubistva Ždrala i nekoliko oružanih pljački. Terete se i da su u Nedžarićima presreli vozilo u kojem se nalazilo oko 4,4 miliona konvertibilnih maraka

- Prema optužnici, grupa je odgovorna i za pljačku novca Pavlović banke iz Bijeljine u avgustu 2005, kada je ukradeno oko 1,8 miliona KM, kao i pokušaj pljačke novca iz Nove banke Bijeljina u Istočnom Sarajevu 2005. u iznosu od oko 2,2 miliona KM. Elez i njegova grupa se terete i za pljačku oko 670.000 KM iz Pošte u Sarajevu u junu 2009.

- Grupu Darka Eleza inspektori Srbije i BiH ocenjuju kao jednu od najjačih na Balkanu. Kao njegovi saradnici označeni su Naser Keljmendi i Bojan Cvijan, bivši načelnik kriminalističke policije u CSB Istočno Sarajevo

- Elez je, prema dokumentaciji MUP, kriminalnu karijeru počeo odmah posle rata, kada se bavio švercom cigareta i oružja

- S kumom Đorđem Ždralom sukobio se zbog fatalne misice i Plejbojeve zečice Slobodanke Tošić. Ona je navodno prvo bila Elezova devojka, a potom je uplovila u vezu sa Ždralom

Elez je iz zatvora izašao u novembru 2017. i bazu je napravio baš u Novom Sadu. Ohrabren podrškom Hrkalovićeve, nije se libio da preti ljudima i da ih reketira. Građani koji su trpeli njegovu torturu prijavljivali su ga policiji, ali uzalud, otkriva naš izvor.

- Toliko se osilio da su neki ljudi koji su mu se našli na meti dizali ruke od biznisa jer im je pretio smrću ukoliko ne plate reket koji je razrezao. Bio je praktično nedodirljiv, radio je dve godine bukvalno šta je hteo, zakon za njega nije važio - kaže naš sagovornik.

ČEŠLJANJE SARADNIKA

Šušnjić, međutim, nije bio jedini u PU Novi Sad koji je po nalogu Dijane Hrkalović čuvao leđa "kavčanima" i to je takođe meta istrage, a unutrašnja kontrola će utvrditi ko je sve uprljao policijsku značku, kaže naš izvor.

Svi grehovi državne sekretarke

- Dijana Hrkalović naredila je prisluškivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što je posvedočilo oko 50 svedoka iz policije. Pre ostalih to je potvrdio Dejan Milenković Bagzi, tadašnji načelnik službe za specijalne istražne metode, koji je od nje dobijao naloge za prisluškivanje predsednika

- Ona je saslušana povodom optužbi da je prisluškivala Vučića, ali i zbog sumnje da je odavala policijske i ostale informacije mafijašima, preciznije "kavačkom klanu". Odbila je da ide na poligrafsko ispitivanje istim povodom

- Hrkalovićeva je u državnoj vili ugovarala sastanke sa sudijama, tužiocima i mafijašima na kojima je bio i predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović

- Svojim nalogom Dijana je iz pritvora pustila narko-dilera Vladimira Vajdića iako je kod njega pronađen pištolj bez serijskog broja, kakvi se koriste za ubistva

Podsetimo, Srpski telegraf je prvi objavio da je Elez, koga pravosuđe BiH tereti za najteže zločine, imao zaštitu Dijane Hrkalović, kao i drugih visokih funkcionera policije koji su mu činili mnogobrojne ustupke i sprečavali da prijave dođu do tužioca i suda. Svoju moć i veze demonstrirao je i u zgradi policije, gde su ga zaposleni u stavu mirno oslovljavali sa "gospodine Elez", kao da im je nadređeni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
DIJANINA DESNA RUKA: Milorad Šušnjić

- Bivša državna sekretarka je tim povodom ispitana, a na saslušanju je poricala da ga poznaje i da je upletena u mrežu Elezovih zaštitnika. Takođe, rekla je da ne zna ništa o skrivanju krivičnih prijava - rekao je tada naš izvor.

Pustio monstruma da pobegne

Milorad Šušnjić, načelnik policijske uprave u Novom Sadu, smenjen je sa funkcije zbog propusta u istrazi mučkog prebijanja Miljana Mandića i bekstva batinaša Ivana Kontića, otkriva Republika. Zahvaljujući Šušnjiću, Kontić je bez ikakvih problema otputovao u rodnu Crnu Goru, gde je kasnije uhapšen. Načelnik novosadske policije je do poslednjeg trenutka pokušavao da porekne da je umešan u zataškavanje.

Na njegovo mesto postavljen je Slobodan Malešić, iskusni profesionalac koji je postavljen da bi se otklonili propusti koje je načinio njegov prethodnik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Gradjanin

29.01.2021 18:34

I sad ce ta policisko mafijaska klika da uziva u zzasluzenoj penziji.razlika izmedju njih je samo sto mafijasa necete odma poznati ali ovog drugog kriminalca hocete ima plavu uniformu i poneki ima fluoroescentni prsluk i startno je kulturan kaze dobar dan.ostalo je sve isto.sretno nam bilo .

Janko

07.04.2021 09:05

Zašto ona do sada nije u u pritvoru. Od koga je dobijala naredjenja da sve to radi???????????????????? Ogrezli smo u korupcijama i kriminau.