ZORAN MARJANOVIĆ O ATENTATU NA VUKA DRAŠKOVIĆA: Kako sam izbegao MASAKR na IBARSKOJ

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svako doba bih životom štitio pokojnog Veska, retko se rađaju takve duše. Tok kobnog dana odlučio je da vozi sam, umesto da ga vozim ja i tako mi spasao glavu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Zoran Marjanović

Ovako za Srpski telegraf priča Zoran Marjanović 21 godinu posle atentata na Ibarskoj magistrali kome je cilj bio lider SPO Vuk Drašković, a poginuli su gradski funkcioner Veselin Bošković (49) i telohranitelji Zvonko Osmajlić (37), Dragan Vušurović (33) i Vučko Rakočević (32).

Tog 3. oktobra 1999. godine na Ibarskoj magistrali u ataru sela Petka stradali, zajedno sa Vukom Draškovićem i njegovom suprugom Danicom, putovali su na Ravnu goru. U 12.15 pojavio se kamion DB natovaren peskom i namerno se zakucao u audi 8 u kojem je bio Bošković sa Draškovićem, koji je bio suvozač, a nakon toga u BMW 520 u kojem su bili telohranitelji, dok je službeni džip lidera SPO u kojem je bila njegova supruga sa vozačem i saveznom poslanicom stranke Gordanom Aničić ostao netaknut.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Mesto na kojem je došlo do tragedije

Pomagao Hilandar i svetinje

On kaže da je Bošković za njega bio zlatan čovek koji je svima pomagao.

- Vesko i ja smo se dobro poznavali privatno i često smo se viđali. On je bio veliki vernik i patriota. Mnogo je pomagao Manastiru Hilandar i mnogim našim svetinjama. O njegovim dobročinstvima, za koje ja znam, mogao bih knjigu da napišem. Mnogima je puno pomagao i jako je tužno što su ljudi obični plašljivi miševi. Svi su se uplašili i razbežali kada je ubijen. Mnogi ljigavci nisu smeli da pomenu da su ga znali, a dok je bio živ, nije mogao da prođe hodnikom od njih. Opsedali su ga kao stenice samo iz interesa, a on je svima izlazio u susret - ogorčen je Zoran.

ČIČI SAČUVAO GLAVU

Suprug ubijene pevačice Jelene Marjanović tada je radio u Direkciji za izgradnju Beograda, gde je generalni direktor bio Bošković. Kako kaže, taj posao mu je bio suvoparan jer je imao 20 godina i voleo je da se kreće, pa je, čim se ukazala prilika, prešao u vozače.

RepublikaFoto: youtube.com/AP Archive
Vuk i Danica Drašković na sahrani stradalih

- To je bilo klasično zversko ubistvo, odnosno atentat. Nije bio radni dan, ali bez obzira, i pored svog vozača, Vesko je uvek imao nekoliko nas koji bi za njega u pola noći išli bilo gde, ali je on uvek želeo da njegovi zaposleni provode vikende sa porodicama. Tu noć uoči odlaska na Ravnu Goru igrao je šah do jutra jer je profesionalni šahista. Pitao sam ga kada krećemo, ali mi je rekao da idem kući da se odmorim - priseća se naš sagovornik.

RepublikaFoto: youtube.com/AP Archive
Veselin Bošković

Svake godine im palim sveće

Zoran Marjanović kaže da obeležava svaku godišnjicu stradanja četiri funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali:

- Kao i svake godine, 3. oktobra odem na Ravnu Goru i posetim Lazarevačku crkvu i upalim sveće za pokoj duše Vesku, Zvonku, Vučku i Gagi. Ove godine to nisam uspeo, pa sam otišao u našu crkvu u Borči.

Iako je Bošković spasao živote Vuku Draškoviću i Zoranu Marjanoviću, sebe i trojicu telohranitelja nije uspeo.

RepublikaFoto: youtube.com/AP Archive
Zvonko Osmajlić

- I pored umora i neispavanosti, ipak je rešio sam da vozi. Kada je to zlo od kamiona prešlo u njegovu traku, on je uspeo da skrene u desnu stranu i izbegne da dođe do direktnog sudara. Tako je spasao život našeg Čiče, tako smo iz milošte oslovljavali Vuka, koji je sedeo na mestu suvozača. Bukvalno za dvadesetak centimetara je kamion uspeo da dokači levu Veskovu stranu audija 8 i tom prilikom ubije Veselina, a onda i BMW sa Vukovim telohraniteljima, koji je izgoreo - priseća se Marjanović.

DAO BIH ŽIVOT ZA NJEGA

Rad za Boškovića mu je ostao u najlepšim sećanjima.

RepublikaFoto: youtube.com/AP Archive
Vučko Rakočević

ČINJENICE

  • Vuk Drašković nakon saobraćajke optužio Slobodana Miloševića da je naručio atentat
  • Patrijarh Pavle uručio porodici Bošković Orden Svetog Save prvog reda, koji je Veselinu dodeljen posmrtno
  • Radomir Marković (DB), Milorad Ulemek Legija (JSO), Nenad Ilić i Branko Berček osuđeni na 40 godina robije zbog četiri ubistva i jednog pokušaja
  • Nenad Bujošević dobio 35 godina zatvora, a Duško Maričić i Leonid Milivojević 30

- Imao je uvek nas vozače na raspolaganju u svako doba, ali je bio toliko skroman, tih i staložen čovek, mahom je odbijao da ga neko vozi da bi bilo što više slobodnih vozača za potrebe šefova i direktora određenih sektora - priča Marjanović.

Prema njegovim rečima, Boškovića je voleo toliko da bi i život dao za njega.

RepublikaFoto: youtube.com/AP Archive
Dragan Vušurović

- Kod mene nema foliranja i ne plašim se nikoga, jedino boga. Da je postojala opcija, u svako doba bih životom štitio pokojnog Veska. Retko se rađaju takve duše i ko zna još koliko decenija mora da prođe da neko njemu sličan zakorači ovom zemljom - naglašava Marjanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
eri

07.10.2020 08:57

Ovaj osimnjiceni nesto prica, strasno da mu se daje prostor, a ovom Vesku prepostenom, kojme su nadjena 62 stan ne treb ni pricati

Vjeko

07.10.2020 22:54

Državni terorizam je sramota za Srbiju