ŠOKIRAĆETE SE: Ovo je sudbina dečaka koji su zarobljeni u pećini na Tajladnu!

Autor: Republika

Svet

04.07.2018

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 12 dečaka starih između 11 i 16 godina i njihov trener, nađeni u poplavljenoj pećini Tam Luang posle devet dana, čekaće do kraja oktobra da izađu napolje. Nijedan od mališana ne zna da pliva, pa će izaći tek kad se voda povuče.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dečaci zarobljeni u pećini

Grupa od 12 malih fudbalera i njihov trener, koji su u ponedeljak posle devet dana pronađeni u pećini na severu Tajlanda, ostaće zarobljeni čak do kraja oktobra kad prolazi sezona monsuna. Pećina Tam Luang poplavljena je usled jakih kiša, pa spasioci ne mogu da izvuku napolje decu jer nijedno od njih ne zna da pliva ni da roni.

Deca su preživela pijući vodu koja je kapala sa stalaktita

Prema navodima kapetana mornarice Ananda Suravana, dečaci stari od 11 do 16 godina i njihov trener Ekapol Jantavong (25) bili su van sebe od sreće kad su ih dvojica iskusnih britanskih ronilaca pronašla pet kilometara od ulaza u pećinu.

- Kad su ih spasioci pitali kako su, mališani su samo rekli da su mrtvi gladni. Odmah su pitali koji je dan. Ronioci su se jako obradovali kad su čuli da su svi na broju. Rekli su im da su u pećini zarobljeni devet dana i pohvalili ih što su bili hrabri. Mnogi dečaci su se rasplakali od šoka - rekao je Suravan.

On je dodao da je lekarski tim doronio do mališana i pregledao ih.

- Svi su dobro, samo dvojica imaju lakše povrede. Odmah smo im dali energetske gelove, kako bi se povratili. Pravo je čudo da su preživeli. Uspeli su jer su pili vodu koja je kapala sa stalaktita - rekao je Suravan.

Prema njegovim rečima, cela grupa je sedela na jednoj od stena iznad vode.

- Cela pećina je poplavljena, a kiše nastavljaju da padaju. Razmatramo kako na najbolji način da izvučemo dečake na bezbedno. Tuneli u pećini su pod vodom punom mulja kroz koji se ništa ne vidi. Deca ne umeju da plivaju ni da rone, pa bi bilo jako rizično ako bismo sada počeli da ih izvlačimo. Postoji rizik da bi se udavili - objasnio je Suravan.

Kapetan je istakao da je zato moguće da će cela grupa morati da ostane u pećini dok ne prođe kišna sezona.

- Doneli smo im osvetljenje, hranu i vodu, koji mogu da im traju do oktobra. Instaliran im je i telefon kako bi mogli da komuniciraju sa roditeljima. Dopremili smo i ćebad da bi im bilo toplo - kazao je Suravana i dodao da su mališani juče dobili prvi obrok i to svinjetinu sa pirinčem.

Portparol tajlandske vlade Ahisit Čajnuvat naveo je da spasilački timovi razmatraju i drugu opciju koja će se primeniti u slučaju da kiše budu toliko jake i budu pretile da potpuno potope pećinu.

- Za narednih nekoliko dana najavljene su još jače padavine nego sada. Iako svakodnevno ispumpavamo vodu, nivo kao da ostaje isti. Izbacujemo po 10.000 litara na sat, ali se time nivo vode smanjuje samo za centimetar. Gubimo trku sa vremenom.

Ronioci će zato početi da uče dečake da rone kako bi mogli da napuste pećinu u slučaju nužde. To je, ipak, veoma rizično. Na nekim delovima tuneli su izuzetno uski i mračni. Čak i najiskusniji ronioci mogu da dožive napad panike, a kamoli deca. Ako bi se desilo da im spadne oprema, to bi moglo da bude opasno po život - rekao je Čajnuvat.

Deci se, inače, izgubio trag 23. juna posle treninga. Oni su se sa trenerom vraćali kući kad ih je zatekla jaka oluja. Uleteli su u pećinu da bi se spasli, ali su ostali zarobljeni jer je voda počela da nadire. Kako je koja odaja pećine plavila, tako su se oni povlačili sve dublje. Za njima je brzo organizovana potraga, u kojoj je učestvovalo više hiljada spasilaca, tajlandskih, američkih i australijskih vojnika, kao i tri britanska ronioca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading