AMERIKANCI NAMIRILI STANOVNIKE GAZE? Portparol Bele kuće objavio vest koja je iznenadila mnoge

Autor:

Svet

16.04.2024

01:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski ministar spoljnih poslova je apelovao na zemlje koje imaju uticaj na Izrael da pošalju ''ispravne poruke'' kako bi se sprečila dalja eskalacija regionalnih tenzija

AMERIKANCI NAMIRILI STANOVNIKE GAZE? Portparol Bele kuće objavio vest koja je iznenadila mnoge

Foto: Tanjug/AP

Humanitarna pomoć koja stiže u Pojas Gaze u velikoj meri je povećana u poslednjih nekoliko dana, saopštio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da SAD moraju da obezbede da pomoć nastavi da stiže enklavu.

''Pomoć je povećana i to prilično dramatično u samo poslednjih nekoliko dana'', rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Prethodno je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom poručio da je neophodna neometana distribucija pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, kao i hitan prekid vatre, dodajući da je sukob u enklavi osnovni uzrok krize na Bliskom istoku.

Turski ministar spoljnih poslova je apelovao na zemlje koje imaju uticaj na Izrael da pošalju ''ispravne poruke'' kako bi se sprečila dalja eskalacija regionalnih tenzija.

Ministar finansija Izraela Bezazel Smotrič rekao je danas da je zatvaranje obrazovog sistema te zemlje tokom iranskog napada bila greška.

"Odluka da se zatvori obrazovni sistem je bio greška koja je stvorila paniku i nije bilo opravdanje za nju", izjavio je Smotrič za radio "Armi", prenosi Tajms of Izrael.

On se obavezao da će osigurati "da se desi odgovor" na iranski napad. Govoreći o Gazi, Smotrič je izjavio da tamo ima "dva miliona nacista koji žele da zakolju, siluju i ubiju svakog Jevreja".

"Ako tamo vlada lokalna populacija, to će biti teroristička organizacija. Trenutno moramo da vladamo tamo operativno i vojno, dok ne razvijemo umerene lokalne snage koje će preuzeti vlast", dodao je Smotrič.

Iran je u noći između subote i nedelje izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading