AMERIKANCI I ZVANIČNO OKRENULI LEĐA MASAKRU U PALESTINI: Ovaj potez zgrozio je ceo svet

Autor:

Svet

23.03.2024

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maja Beri, izvršna direktorka Arapsko-američkog instituta (AAI), nazvala je usvajanje zakona "neverovatnim moralnim neuspehom"

AMERIKANCI I ZVANIČNO OKRENULI LEĐA MASAKRU U PALESTINI: Ovaj potez zgrozio je ceo svet

Foto: Tanjug/AP

Kongres SAD odobrio je predlog zakona o finansiranju od 1,2 milijarde dolara kojim bi se zabranilo finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć i rad palestinskim izbeglicama (UNRWA) usred humanitarne katastrofe u Gazi.

Ta mera, koja je u petak usvojena sa 286 "protiv" i134 glasa "za", omogućiće funkcionisanje vlade u potpunosti pre roka za delimično zatvaranje.

Predloženi zakon sada ide Senatu, koji ga mora usvojiti do petka u ponoć, kada bi nekoliko vladinih agencija već moglo ostati bez novca.

Predsednik SAD Džo Bajden obećao je da će odmah potpisati nacrt zakona, ako gornji dom Kongresa pod kontrolom demokrata usvoji zakon kako se očekivalo.

Ova mera naišla je na protivljenje desetina krajnje desnih republikanaca, koji su tvrdili da ne ograničava dovoljno vladinu potrošnju.

Nakon glasanja, predstavnica Mardžori Tejlor Grin predstavila je predlog za smenu predsedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona s njegove funkcije zbog njegovog odobravanja dvostranačkog sporazuma o potrošnji.

Maja Beri, izvršna direktorka Arapsko-američkog instituta (AAI), nazvala je usvajanje zakona "neverovatnim moralnim neuspehom".

"Naš politički proces odlučio je da smanji američko finansiranje doslovno jedinom entitetu koji se može pozabaviti nivoom patnje i razmerom patnje koji se trenutno dešava u Gazi", rekla je Beri za Al Džaziru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading