"PREDLOG ZELENSKOG IZAZIVA OSEĆAJ GAĐENJA" Iz Moskve predstavili rusku "formulu mira" sa Ukrajinom u sedam tačaka

Autor:

Svet

14.03.2024

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je istakao Medvedev, to je možda meka ruska formula za mir.

"PREDLOG ZELENSKOG IZAZIVA OSEĆAJ GAĐENJA" Iz Moskve predstavili rusku "formulu mira" sa Ukrajinom u sedam tačaka

Foto: Tanjug/AP

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, naveo je da mu "formula mira" koju je predložio ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, izaziva "osećaj gađenja", pa je predstavio mogući ruski scenario za okončanje sukoba, koji podrazumeva potpunu i bezuslovnu predaju Kijeva.

- Svi savršeno dobro razumeju, uključujući i zapadne lažove, da se čak i u mnogo jednostavnijim situacijama tokom rata, mir može postići ili zajedničkom voljom svih strana na osnovu razumnog kompromisa ili putem predaje jedne od strana u sukobu. Ukrajina nema volju da pregovara, kako je juče napomenuo Vladimir Putin. Za njih je realnost "formula mira" provincijskog klovna u zelenim hulahopkama. I ništa drugo - napisao je Medvedev na Telegramu.

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti predložio je "rusku formulu" za mir u Ukrajini, uključujući sedam tačaka, a prva od njih je priznanje poraza od strane Kijeva, bezuslovna predaja i demilitarizacija teritorije.

- Neophodno je da međunarodna zajednica prepozna nacistički karakter aktuelnog političkog režima u Ukrajini, a to uključuje prisilnu denacifikaciju svih državnih organa u zemlji. UN treba da priznaju gubitak međunarodnog pravnog subjektiviteta Ukrajine. Istovremeno, svetska organizacija mora da odobri nemogućnost pridruživanja te zemlje vojnim savezima bez saglasnosti Rusije i bilo kog njenog pravnog naslednika - ukazao je.

Još jedan uslov za mir, kako ocenjuje Medvedev, predviđa ostavku svih ustavnih vlasti u Ukrajini i održavanje izbora za "privremeni parlament pod okriljem samoupravne teritorije bivše Ukrajine pod okriljem UN".

On je dodao da bi to privremeno zakonodavno telo trebalo da donese zakone o odšteti Rusiji, uključujući isplate ranjenima i rođacima poginulih građana.

- Privremeni parlament mora da prizna celu tu teritoriju kao deo Rusije. Zatim je neophodno usvojiti akt o ponovnom ujedinjenju sa Ruskom Federacijom. Poslednja tačka "ruske formule" je samoraspuštanje privremenog parlamenta i priznavanje akta Ujedinjenih nacija o ponovnom ujedinjenju - dodao je.

Kako je istakao, to je možda meka ruska formula za mir.

- To je kompromisna pozicija, zar ne? Mislim da upravo na toj osnovi možemo da tražimo dobronamerni konsenzus sa međunarodnom zajednicom, uključujući anglosaksonski svet, i održavamo produktivne samite, računajući na međusobno razumevanje naših bliskih prijatelja – naših zapadnih partnera - zaključio je Medvedev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
vojvođan

14.03.2024 14:51

Jel' Medvedev lud ili samo pijan?