POČINILI ZLOČINE PROTIV ČOVEČNOSTI?! Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje dvojice visokih ruskih oficira

Autor:

Svet

05.03.2024

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počinili ratne zločine u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023.

POČINILI ZLOČINE PROTIV ČOVEČNOSTI?! Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje dvojice visokih ruskih oficira

Foto: Shutterstock

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je danas naloge za hapšenje dvojice visokih ruskih komandanata: Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova, zbog optužbi da su navodno počinili ratne zločine u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023.

- Sergej Kobilaš, general-potpukovnik Oružanih snaga Rusije, koji je u relevantno vreme bio komandant avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga, i Viktor Sokolov, admiral u ruskoj mornarici, koji je bio komandant Crnomorske flote, odgovorni su za ratne zločine usmeravanja napada na civilne objekte i ratne zločine nanošenje prekomerne štete civilima ili na civilnim objektima - navodi se u saopštenju MKS.

Dodaje se da se njih dvojica terete i za zločine protiv čovečnosti.

- Pretpretresno veće je zaključilo da postoje razlozi za verovanje da su navodni udari bili usmereni na civilne objekte, dok je za one objekte koji su se u relevantno vreme mogli kvalifikovati kao vojni ciljevi, očekivana slučajna šteta i šteta za civile bila očigledno preterana u odnosu na predviđenu vojnu prednost - saopšteno je iz MKS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading